• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kako da se zdravo hranite i na poslu: Saveti za hranljive i osvežavajuće obroke

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Tempo života i poslovne obaveze nameću i potrebu za adekvatnom ishranom koja mora biti zdrava i pomoći vam da pregurate naporan dan

  • 1
Posao, kolege, pauza

Foto: Shutterstock

Dobro i zdravo jesti kada radite posao od devet do pet sa ograničenim vremenom za pauze može predstavljati izazov. Dostupnost primamljive nezdrave hrane oko vas, ograničeni kapaciteti za kuvanje za pripremu zdravih obroka i potreba da uzmete nešto na brzinu za vreme ručka mogu značiti da je lako unesete više kalorija tokom dana, svakog dana, nego što vam je potrebno.

Na sajtu HelathyFood pronašli smo zanimljive savete na ovu temu, a jedan od hosnovnih je da najpre oredite otprilike koliko hrane treba da pojedete tokom radnog dana, a zatim da tu kolčinu i ponesemo sa sobom. Ako imate ručak i dve užine na poslu, uključite u svoju dnevnu hranu jedan ili dva komada voća, dve ili više porcija povrća, neke zdrave ugljene hidrate (zrnasti hleb, krekeri, pirinač, testeninu, ostatke pečenog povrća) i proteine kao što su kao meso, piletina, riba, tofu, mahunarke ili jaja.

Salata, recept, ručak, zdrava hrana

Foto:Shutterstock

Većina nas treba i jednu ili dve porcije mlečnih proizvoda na poslu – probajte nemasni jogurt ili parče sira sa smanjenom masnoćom. Uz malo unapred planiranja, možete biti sigurni da ćete imati ukusne stvari za jelo na poslu. Kuvajte malo više noću da biste sutradan napravili ukusan ručak. Pretvorite pečenu pileću večeru u ručak sledećeg dana: dodajte ostatke piletine u veliku šaku spanaća ili rukole i pečenog povrća za salatu. Ostatak mlevenog čilija ili bolonjeza? Pojedite ga za ručak na parčetu zrnastog tosta.

Ako redovno zaboravljate ručak ili užinu, imajte fioku na stolu ili ormarić sa hranom za hitne slučajeve. Čuvajte orašaste plodove, semenke, supe iz konzerve, gotova pakovanja testenina, dvominutne šoljice pirinča, konzerviranu tunjevinu i losos i kace voća. Držite i kutiju žitarica na poslu da ne biste propustili doručak (ovo znači da treba da imate svoju činiju, kašiku i mleko ili jogurt, ne mora da bude komplikovano ako imate dostupan frižider).

kikiriki, orašasti plodovi

Foto: Pixabay

Ako su kesice sa grickalicama vaša slabost, sklonite ih izvan vidokruga. Ako radite do kasno, to može značiti da je hrana za poneti vaša jedina opcija i u tom slučaju izaberite obrok koji se prži ako je moguće, kao što je pirinač na pari sa posnim mesom ili ribom i povrćem. Još bolje, ako na poslu postoji zamrzivač, stavite u njega sopstvena gotova jela ili ostatke u kesu sa svojim imenom. Uključite što više povrća i voća.

Ako su radni ili poslovni ručkovi deo vašeg posla, nekako se podrazumeva da kada neko drugi plaća često znači da osećamo potrebu da to maksimalno i iskoristimo. Dodatna hrana može biti besplatna, ali može biti skupa po vaše zdravlje. Kada stignete u restoran, naručite vodu za stolom i popijte čašu pre nego što popijete alkohol. Probajte gaziranu vodu umesto vina i naručite obrok veličine predjela sa prilogom od povrća ili salatom da biste uneli malo više ravnoteže.

Predlozi za obroke koje ćete poneti na posao

  • Ovo znači da kod kuće skuvate nešto veče pre što i nije tako loše, jer su neka jela bolja kada odstoje preko noći (gulaš, pasuj, grašak, sladak kupus...).
  • Ako ste veče pre imali meso na jelovniku i osato vam je lep komad, možete ga preseckati u salatu sa povrćem i mesom. Pečena piletina i ćuretina su odličan izbor.
  • Takođe, umesto da svakog dana bacate novac na obližnje kioske ili pekare kako biste pojeli dobar sendvič na poslu, možete od kvalitetnih sastojaka koje imate u frižideru napraviti kvalitetan i hranljiv sendvič kombinujući šinku, povrće, jaja i nemasni sir, na primer.
  • Naravno, voće je nezaobilazno i uvek savršen saveznik kada vam opadne koncentracija ili osetite pad energije i kreativnosti na poslu. Umesto da vam danima voće stoji u frižideru ili kao ukras u činiji, ponesite ga sa sobom na posao i imaćete sigurnu vitaminsku bombu kada vam bude trebala
frizider, hrana, povrće, voće, vegetarijanci, vegani, ishrana, čuvanje hrane

Foto: Shutterstock

Bonus predlog:

Tost hlebovi i tortilje su odlična alternativa običnom hlebu, a možete koristiti hrskave listove zelene salate ako želite da smanjite ugljene hidrate. Piletina i riba bogata proteinima predstavljaju odlične opcije za punjenje tortilja, kao i gomila povrća biće visoko na vašoj listi obroka koje nosite na posao. Evo jednpg recepta za totilju sa tostiranim leblebijama i piletinom

Potrebni sastojci:

2 x 400g konzerve leblebija

400 g pilećeg filea

2 kašičice maslinovog ulja

2 kašičice mlevenog kima

2 kašičice dimljene paprike

2 avokada, očišćenog od koštica, oljuštenog i iseckanog

sok 1 limete

malo pakovanje seckanog korijandera

8 mekih kukuruznih tortilja

malo zelene salate

150 g grčkog jogurta

400 g crvene paprike, seckane

Korak 1 - Zagrejte rernu na 220C/200C  Ocedite leblebije i stavite u veliku činiju. Dodajte maslinovo ulje, kim i papriku. Dobro promešajte leblebije i rasporedite ih u veliki pleh, pecite 20-25 minuta ili dok ne počnu da budu hrskave – protresite pleh na polovini pečenja da biste bili sigurni da se peku ravnomerno. Izvadite iz rerne i začinite po ukusu. U međuvremenu, na u tiganju na malo maslinovog ulja propržite komadiće pilećeg filea.

Korak 2 - Iseckani avokado prelijte sokom od limete i seckanim korijanderom, pa ostavite sa strane do samog filovanja tortilje na kraju.

Korak 3 - Zagrejte tortilje prema uputstvima na pakovanju, a zatim krenite sa punjenjem: prvo na tortilju namažite jogurt, stavite odozgo avokado, zelenu salatu, paprike, tostirane leblebije, komadiće piletine i......Uživajte, bićete ko novi!

Video: Posvađana salata od matovilca i mortadele koju će svi obožavati

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Sasa

    26. jun 2022. | 09:09

    Kako da neću ovo da nosim na posao, da mi se smeju kolege. Burek i jogurt to je najbolji doručak.

    Podelite komentar