• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Joga poze za olakšanje migrene i glavobolje

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vežbanje nekih jednostavnih joga položaja nekoliko minuta svakog dana će vam pomoći da se bolje pripremite za napad migrene

  • 0
Istezanje, vežbanje, joga Foto:Pixabay

Glavobolja može biti uzrokovana raznim faktorima. Neke glavobolje su uzrokovane začepljenim sinusima - možda nismo prehlađeni, ali se ipak osećamo začepljeno u predelu obraza ili slepoočnica. Mogu ih izazvati i loše držanje, naprezanje ili stres. Jedan od faktora su i problemi sa varenjem, koji mogu biti uzrokovani netolerancijom na ishranu, odloženim varenjem ili poremećajima želuca.

Prema pisanju portala Femina, joga pomaže da se ovo dovede u ravnotežu otvaranjem tela, kako bi se organi angažovali da rade efikasnije, ubrzavajući varenje i metabolizam.

Joga kroz kombinaciju položaja i metode disanja je bezbolan način za borbu protiv glavobolje i migrene.

Vežbanje nekih jednostavnih joga položaja nekoliko minuta svakog dana će vam pomoći da se bolje pripremite za napad migrene.

Ove poze koje preporučuju stručnjaci mogu pomoći kod brojnih uzroka glavobolje i migrene, kao i da ublaže bol ako ga iskusite.

Joga, joga poze Foto: Shutterstock

1. Haštapadasana

Stojeći nagib unapred daje energiju neurološkom sistemu tako što povećava protok krvi, a istovremeno smiruje um. Takođe pomaže u mentalnom opuštanju.

Za početak treba da stojite uspravno sa skupljenim stopalima i rukama sa strane. Podignite obe ruke iznad glave i duboko udahnite. Izdahnite i sagnite se napred od kukova ka tlu, stavljajući ruke na stopala. 

Nakon što zadržite ovaj položaj pola minuta, vratite se u prvobitni položaj.

Haštapadasana je poza istezanja koja se može koristiti kao vežba za zagrevanje pre nego što se uključite u podizanje teških predmeta.

Joga, joga poze Foto: Shutterstock

2. Bridž poza

Bridž poza je odlična tehnika za smanjenje napetosti u gornjem delu tela. U ovom stavu, podizanje srca iznad glave poboljšava cirkulaciju krvi u vašem mozgu. Ova asana ublažava stres i umerenu depresiju smirujući mozak i centralni nervni sistem. Takođe poboljšava varenje.

Zauzmite most pozu, ruke stavite između stopala, a grudni koš približite bradi.

3. Šišuasana

Šišuasana, ili položaj deteta, je meditativna poza i za um i za telo. Ovaj položaj vam omogućava da proširite celo telo. Počnite na kolenima na tlu. Potom sedite na pete i nagnite se napred. Pokušajte da ispružite ruke napred i dotaknite čelom pod. Nakon nekoliko minuta držanja ovog položaja, vratite se u prvobitni položaj.

Joga, joga poze Foto: Shutterstock

Ova poza u kombinaciji sa tehnikama dubokog disanja može pomoći da opustite um i smanjite brigu i iscrpljenost.

4. Pašimotoanasana

Ovo je osnovna poza koju morate uključiti u svoju rutinu. Istezanje gornje polovine tela preko donje polovine dok sedite pomaže u istezanju čitavih leđa, čime se povećava vaša fleksibilnost.

Joga, joga poze Foto: Shutterstock

"Preklapanje" prema unutra na ovaj način takođe podstiče opuštanje. Ovaj joga stav takođe pomaže u smanjenju glavobolje.

5. Padmasana

Padmasana ili položaj lotosa je poza prekrštenih nogu (turski sed sa stopalima preko butina) koja pomaže u produbljivanju meditacije tako što umiruje um i leči mnoge fizičke boli.

Istezanje, vežbanje, joga, turski sed Foto:Pixabay

Redovno praktikovanje ove poze promoviše potpuno cvetanje osobe, slično kao lotos. Pomaže u opuštanju uma i oslobađanju napetosti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje