• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jelena (48) je zbog dijabetesa promenila ishranu i počela da vežba: Smršala je 7 kg i smanjila dozu insulina

Vreme čitanja: oko 3 min.

- Discipline mi nikada nije manjkalo, ali mi je bio potreban neko ko će da me podstakne i da mi bude pokretač na putu ka zdravijem životu - kaže Jelena Milićević za Ona.rs

  • 0

Nekima je motiv gubljenja viška kilograma lepši odraz u ogledalu, a neko se za uvođenje restriktivnih obroka i vežbanje opredeljuje zbog zdravlja.

U slučaju Jelene Milićević (48), veb-dizajnerke iz Beograda, inicijalni motiv bio je zdravstveno stanje.

Jelena, naime, već 10 godina ima dijabetes, a kako njen posao podrazumeva da provodi više sati u sedećem položaju, to je zimus značilo samo jedno - nešto će morati da promeni.

Novo poglavlje života otvorila je 1. februara 2022. godine.

- Lep datum za započinjanje nečeg novog - komentariše Jelena za Ona.rs

I ne samo što je za malo jače od tri meseca izgubila sedam kilograma, već je uspela i da smanji broj jedinica insulina, da oseti veći priliv energije i da se sveukupno bolje oseća.

Zdravlje kao glavni motiv, mršavljenje u drugom planu

- Na promenu režima ishrane sam se pre svega odlučila zbog zdravlja, a onda i da bih lepše izgledala - kaže Jelena za Ona.rs

- Imam dijabetes već 10 godina, a pošto se bavim poslom koji podrazumeva da veći broj sati provedem sedeći, trebalo je da uvedem neke izmene u stil života.

U vreme dok je živela u Americi, Jelena je išla na kurseve nutricionizma za dijabetičare da bi naučila kako treba da se hrani. Kad je došla u Srbiju i shvatila da bi morala da promeni stil života, kombinaciju izmenjenog režima ishrane i fizičkih vežbi poverila je fitnes treneru i nutricionisti Lari Bojanić.

“Smanjila sam insulinsku terapiju”

- Sad imam više energije, više snage. Od februara sam izgubila sedam kilograma i, što je još važnije, smanjila sam insulinsku terapiju - otkriva Jelena, uz napomenu da striktno vodi računa o nivou šećera u krvi i terapiju prilagođava trenutnom stanju.

Ono što mnogima teško pada kad menjaju životne navike je restriktivnija ishrana, bez šećera i ugljenih hidrata koji su, zapravo, najodgovorniji i za dobro raspoloženje, ali i za nagle padove energije i višak kilograma. Pitamo Jelenu kako je ona odgovorila na ovo iskušenje.

- Ishrana mi jako prija. Istina, malo varam tokom vikenda, ali se trudim da se vratim u normalu tokom nedelje - kaže. 

Trening kao deo rutine

Vežbanje je “drugi tas na vagi” na putu ka zdravom životu. Za razliku od ishrane koju uspešno drži pod kontrolom, Jelena je imala veliki izazov već na prvom treningu:

- Bilo mi je baš teško, čak mi je pozlilo, jer je telo bilo toliko ukočeno da nisam mogla da izdržim taj napor, iako realno nije bilo toliko naporno.

Jelena Milićević

Jelena Milićević pre početka programa mršavljenja; Foto: Privatna arhiva

Kad su prošle dve nedelje posle prvog treninga, počela je da oseća benefite fizičke aktivnosti. Danas je, kaže, telo podseća da mora da ostane aktivna; ukoliko se desi da ne dođe na trening, organizam “sam traži” da izađe u šetnju ili da radi čučnjeve.

Uprkos činjenici da živi sa metaboličkim stanjem koje ume da bude prilično prevrtljivo, Jeleni ne manjka ni snage ni energije. Jedino čime se može pohvaliti je manja brojka na vagi i komotnija garderoba u odnosu na februar ove godine. Ipak, ono što njoj najviše znači je osećaj da je dobro i da ima elana da uradi sve što poželi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje