• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vrućina i vežbanje: Da li sagorevamo više kalorija kada vežbamo na velikim temperaturama?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Postoje dve važne stvari koje treba zapamtiti kada vežbate tokom toplog talasa: vreme i hidratacija

  • 0
Vežbanje na plaži

Foto: Shutterstock

Da li sagorevate više kalorija na vrućini? Kako se toplotni talas nastavlja širom sveta, to je pitanje na koje oni koji su zainteresovani za gubitak težine žele odgovor. Odlazak iz hladne, klimatizovane teretane i vrućine nije želja svih, ali vežbanje na višim temperaturama nije samo nešto što je rezervisano za toplije vreme. Godinama su ljudi vežbali u prostorijama sa povišenom temperaturom, u slojevima odeće, pa čak i u plastičnoj foliji kako bi pokušali da smanje težinu vode i izvukli prednosti vrućih vežbi.

Svi znamo da vam je potreban kalorijski deficit da biste izgubili težinu, ali postoje određeni faktori koji vam mogu dati prednost kada se vreme promeni, kao što su vrste vežbi koje radimo i kada ih radimo, pod uslovom da možete spavati na vrućini i imati energija za vežbanje na prvom mestu.

DA li sagorevate više kalorija na vrućini?

Da, tehnički, sagorevate više kalorija na vrućini u poređenju sa redovnim temperaturama. - Povećan trošak kalorija dolazi zato što, kada se naprežete na vrućini, vaše telo mora više da radi kako bi ostalo hladno kroz mehanizme kao što je znojenje - objašnjava Tom Oper, lični trener i osnivač "Top Fitness UK" za "Woman and home".

Vežbanje na vrućini takođe nije način da izgubite težinu za nedelju dana, objašnjava studija u saradnji sa Univerzitetom Monaš, jer će svaki pad težine nakon treninga biti težina vode, a ne stvarna mast. I kao što pokazuje druga studija Univerziteta Roehampton, čak i ovo je pogrešno jer se vaše telo veoma brzo aklimatizuje na nova okruženja, tako da će ovaj porast sagorenih kalorija verovatno biti završen pre nego što prođe toplotni talas.

Međutim, postoje neke prednosti vežbanja kada je napolju vruće, objašnjava Dejvid Viner elitni specijalista za transformaciju tela.

- Kraći i sporiji treninzi će zapravo pomoći vašem telu da se prilagodi povećanju kapaciteta znojenja i smanjenju koncentracije elektrolita u znoju kako biste povećali vašu sposobnost da održavate bezbednu telesnu temperaturu - kaže on.

PREDNOSTI VEŽBANJA NA VRUĆINI

1. FIZIČKA DOBIT

Ako želite da naučite kako da brzo dođete u formu i napravite velike promene u svojim nivoima kondicije, morate se "gurnuti" dalje nego što je vaše telo naviklo - a toplota je savršeno okruženje za to. Nema sumnje da dok vežbamo u toplijim uslovima, svoje telo stavljamo pod veći stres. Međutim, ovaj stres može da se prilagodi što više prolazite kroz njega, što na kraju poboljšava vaše fizičke performanse. Ako se prilagodite vrućim uslovima jednom, lakše ćete se prilagoditi u budućnosti.

2. POVEĆAN PROTOK KRVI

Kada je napolju vruće i kada vežbamo postaje nam još toplije, naše telo je prinuđeno da se prilagodi i promeni svoje procese – što uključuje brže i efikasnije pumpanje krvi po telu.

- Kada vežbate na vrućini, to znači da se vaša krv šalje pravo u mišiće, a takođe i u kožu koja vam može pomoći da se ohladite. Iako pomaže da se poveća protok krvi, takođe povećava volumen krvne plazme što pomaže transportuje hranljive materije kroz telo - kaže Viner.

- Krvna plazma zapravo pomaže i kod dehidracije, tako što štiti vašu krv da ne postane previše gusta dok telo počne da dehidrira.

Zauzvrat, studija Univerziteta u Ajovi objašnjava da ovo prirodno pomaže da naše srce bude zdravo, ali takođe pomaže da se rane brže zacele, održava naš mozak oštrim, a čak može da stvori zdraviji izgled ten skoro preko noći.

3. VIŠE ZNOJA

Mnogo pričamo o vezi između znoja i gubitka masti. Fizički gledano, kada se vi znojite, onda ste verovatno u procesu sagorevanja masti jer je to znak da se gurate iznad svojih standardnih kapaciteta, pa ćete tako imati povećan broj otkucaja srca.

Američki koledž sportske medicine, na primer, preporučuje da zdravi odrasli rade 30 minuta vežbanja umerenog intenziteta, najmanje pet dana nedeljno.

- Vežbanje tokom vrućine sigurno će vas dodatno znojiti što je odlično za sagorevanje masti. Ne samo ovo, već što se više prilagođavate vrućini, to ćete ranije početi da se znojite i trenirate svoje telo da se prethodno ohladi, što je zaista korisno da ne preterujete - rekao je Viner.

Saveti za bezbedno vežbanje na vrućini

Postoje dve važne stvari koje treba zapamtiti kada vežbate tokom toplog talasa: vreme i hidratacija.

Tokom toplotnog talasa, savetuje se da vežbate kada je vreme najhladnije - ovo je obično rano ujutru ili uveče. Ako vežbate napolju, odlična je ideja da pronađete prostor u hladu, a ne da vježbate na direktnom suncu. Ako smatrate da vas vrućina čini umornim, držite se i određenih sati.

Uobičajeno, od 10 do 16 časova je najtopliji deo dana, tako da ako možete to da izbegnete, to svakako učinite.

Posebno vodite računa da izbegavate podnevno sunce, jer možete biti izloženi povećanom riziku od toplotne iscrpljenosti, toplotnog udara i dehidracije. Kada je u pitanju hidratacija, voda je prirodan izbor. Međutim, samo pijenje vode tokom treninga kada je napolju vruće neće biti veoma efikasno - morate je piti tokom dana

Ispijanje vode tokom vežbanja omogućava vam da održite nivo zapremine krvi, što je količina krvi koja teče kroz vaše telo, i stoga omogućava vašem srcu da isporučuje više kiseonika po kontrakciji. Ovo vam omogućava da trenirate i bolje radite zbog količine kiseonika koji se pumpa u telu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje