• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručnjaci otkrivaju top 6 saveta za mršavljenje: Pridržavajte ih se i uživajte u rezultatima

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za mršavljenje je svakako najvažnije odabrati održiv način za to, a ne brzinske dijete nakon kojih se kilogrami vraćaju

  • 0
Debeljuca

Foto: Shutterstock

Dijete i mršavljenje skoro nisu nikome omiljene reči. Ljudi se u poslednje vreme sve češće bore sa viškom kilograma koji bi želeli da na što efikasniji način skinu, međutim to je lakše reći nego učiniti, zar ne?

Stručnjaci ipak imaju nekoliko saveta pomoću kojih ćete uspećeti da dovedete liniju do savršenstva.

1. Držite stres pod kontrolom

- Kada vaš mozak misli da vam je život u opasnosti, on podstiče oslobađanje adrenalina i kortizola - objašnjava nutricionista Rob Hobson.

Ovo je nekada dobro, jer nam omogućava da u opasnim situacija reagujemo brzo, ali Rob dodaje da, ako ste pod stresom i nemate određenu opasnost na koju biste mogli da reagujete, mast se taloži oko vašeg struka.

Dakle, ako ste pod stresom i pojedete gomilu nezdravih stvari, to će vam ostati kao podsetnik na stomaku.

2. Vežbajte bar 20 minuta dnevno

Vežbanje utiče na vaše raspoloženje, imaćete više energije i vaše zdravstveno stanje biće mnogo bolje. Bez obzira na kondiciju, bez obzira na godine i na vaš izgled, vežbanje će vam pomoći da se osećate sjajno i da tako i izgledate.

- Činjenica da tokom vežbanja koristimo više kiseonika, stvarajući veći protok krvi - objašnjava Maria Elef, personalni trener.

Mršavljenje, dijeta, vežbanje

Foto: Shutterstock

Kako kaže, krenite da šetate i radite lagane vežbice, a onda postepeno počnite sa tegovima i zahtevnijim treninzima.

- Vožnja biciklom od 20-30 minuta će osloboditi sve endorfine koji su vam potrebni, a neće štetiti zglobovima - kaže ona, a prenosi "The Sun".

3. Žvaćite sporije

Ako želite da ubrzate mršavljenje, usporite žvakanje.

- Kada svesno uložite napor u sporije žvakanje, pomažete sebi da brže mršavite. Dokazano je da sporim jedenjem unosimo manje kalorija  - kaže nutricionista Kristen Fleming.

4. Najmanje 8 sati sna

Mršavljenje se ne vrti samo oko toga koliko jedete i koliko vežbate. Količina sna takođe je bitan faktor.

- Ako se odmorite dovoljno, vaše telo je pod stresom, što negativno deluje na hormone uključene u proces mršavljenja. Prigušite svetla i ne gledajte u ekran od 30 do 60 minuta pre spavanja. Probajte da čitate, istegnite se ili popijte šoljicu vrućeg čaja kako biste se opustili - kaže Girgen.

5. Vodite dnevnik ishrane

Lako je izgubiti se ako napamet pokušavate da pratite šta sve jedete, stoga je lakše zapisivati i voditi dnevnik ishrane.

- Studija iz 2019. godine pokazala je da vođenje dnevnika obroka, pogotovo ako je on sa fotografijama, doprinosti gubitku većeg broja kilograma. To ljudima pomaže da shvate kako je biti u kalorijskom deficitu i podstiče ih na razmišljanje o tome šta jedu - kaže nutricionistkinja Sara Vilijams.

6. Započnite dan vodom

Čak i ako niste među onima koji doručkuju, nekoliko čaša vode natašte može sprečiti prejedanje u toku dana.

- Hidratacija je jednostavan i efektan način za pomoć pri mršavljenju. Ponekad, kada mislite da ste gladni, zapravo ste samo žedni, posebno ujutro. Započnite svoj dan s dve čaše vode. Ovo će pomoći da ostanete hidrirani i da ne zamenite žeđ sa glađu - kaže nutricionistkinja Kristen Fleming za "Eat this".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje