• 0
 ≫ 

Dokazane zdravstvene prednosti crne čokolade: Kako štiti kožu i kako smanjuje rizik od srčanih oboljenja

 ≫ 

Tamna čokolada je puna organskih jedinjenja koja su biološki aktivna i funkcionišu kao antioksidansi

  • 0
crna čokolada

Foto: Freepik

Tamna čokolada je puna hranljivih materija koje mogu pozitivno uticati na vaše zdravlje. Napravljena od semena kakao drveta, jedan je od najboljih izvora antioksidanata koje možete pronaći. Istraživanja pokazuju da tamna čokolada može poboljšati vaše zdravlje i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Evo 7 zdravstvenih prednosti tamne čokolade ili kakaa koje podržava nauka, piše "Healthline".

1. Veoma hranljiva

Ako kupite kvalitetnu crnu čokoladu sa visokim sadržajem kakaa, onda je prilično hranljiva. Sadrži pristojnu količinu rastvorljivih vlakana i puna je minerala. Ovi hranljivi sastojci takođe dolaze sa 600 kalorija i umerenim količinama šećera. Iz tog razloga, tamnu čokoladu je najbolje konzumirati u manjim količinama.

Profil masnih kiselina kakaa i tamne čokolade je takođe dobar. Masti se uglavnom sastoje od oleinske kiseline (mast za srce koja se takođe nalazi u maslinovom ulju), stearinske kiseline i palmitinske kiseline.

Stearinska kiselina ima neutralan efekat na holesterol u telu. Palmitinska kiselina može podići nivo holesterola, ali čini samo jednu trećinu ukupnih kalorija masti. Tamna čokolada takođe sadrži stimulanse kao što su kofein i teobromin, ali je malo verovatno da će vas držati budnim noću, jer je količina kofeina veoma mala u poređenju sa kafom.

2. Moćan izvor antioksidanata

ORAC je skraćenica za kapacitet apsorpcije radikala kiseonika. To je mera antioksidativne aktivnosti hrane. U suštini, istraživači postavljaju gomilu slobodnih radikala (loših) na uzorak hrane i vide koliko dobro antioksidansi u hrani mogu da razoružaju slobodne radikale. Na osnovu ovih studija, čokolada se smatra bogatom antioksidansima. Ali biološka relevantnost ORAC vrednosti je dovedena u pitanje, jer se meri u epruveti i možda neće imati isti efekat na telo. Istraživanja na ljudima ne pokazuju uvek isti opseg antioksidativnih efekata za čokoladu. Ali stručnjaci kažu da još nema dovoljno dokaza da se to sa sigurnošću kaže.

Tamna čokolada je puna organskih jedinjenja koja su biološki aktivna i funkcionišu kao antioksidansi. To uključuje polifenole, flavanole i katehine, između ostalih. Prema istraživanju, polifenoli u tamnoj čokoladi mogu pomoći u smanjenju nekih oblika LDL ("lošeg") holesterola kada se kombinuju sa drugom hranom kao što su bademi i kakao.

Jedna studija je pokazala da kakao i tamna čokolada imaju više antioksidativne aktivnosti, polifenola i flavanola od bilo kojeg drugog testiranog voća, uključujući borovnice i asai bobice.

3. Može poboljšati protok krvi i smanjiti krvni pritisak

Flavanoidi u tamnoj čokoladi mogu stimulisati endotel, oblogu arterija, da proizvodi azot-oksid (NO). Jedna od funkcija NO je da šalje signale arterijama da se opuste, što smanjuje otpor protoku krvi i samim tim smanjuje krvni pritisak. Mnoge kontrolisane studije pokazuju da kakao i tamna čokolada mogu poboljšati protok krvi i sniziti krvni pritisak, iako su efekti obično blagi.

Međutim, jedna studija na ljudima sa dijabetesom tipa 2 i visokim krvnim pritiskom nije pokazala nikakav efekat, pa ovo uzmite sa rezervom. Moguće je da ljudi koji se već leče od visokog krvnog pritiska možda neće imati nikakvu dodatnu korist od dodavanja kakao flavanola u svoju ishranu. S obzirom na velike varijacije između studija na ovu temu, jasno je da je potrebno više istraživanja.

4. Podiže HDL i štiti LDL od oksidacije

Konzumiranje tamne čokolade može poboljšati nekoliko važnih faktora rizika za srčana oboljenja. Može zaštititi od visokog holesterola. U maloj studiji, utvrđeno je da jedenje tamne čokolade sa dodatkom flavanol likopena značajno smanjuje nivoe ukupnog holesterola, LDL ("lošeg") holesterola i triglicerida.

Neki oblici LDL holesterola su skloniji oksidaciji, što se dešava ako reaguju sa slobodnim radikalima u vašem telu. Oksidacija čini samu LDL česticu reaktivnom i sposobnom da ošteti druga tkiva, kao što je obloga arterija u vašem srcu. Savršeno je logično da kakao snižava oblike LDL sklonih oksidaciji. Sadrži obilje moćnih antioksidanata koji dospevaju u krvotok i štite lipoproteine od oksidativnog oštećenja.

Flavanoli u tamnoj čokoladi takođe mogu da smanje insulinsku rezistenciju, što je još jedan uobičajeni faktor rizika za bolesti poput srčanih bolesti i dijabetesa. Međutim, crna čokolada sadrži i šećer, koji može imati suprotan efekat.

5. Može smanjiti rizik od srčanih oboljenja

Čini se da jedinjenja u tamnoj čokoladi veoma štite od oksidacije LDL-a. Dugoročno, ovo bi trebalo da izazove da se mnogo manje holesterola zadrži u arterijama, što rezultira manjim rizikom od srčanih oboljenja. U stvari, istraživanja pokazuju prilično drastično poboljšanje. Tokom vremena, brojne studije su pokazale da konzumiranje kakaa ili čokolade bogate flavanolom može smanjiti krvni pritisak i poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sistema. Pregled studija je otkrio da konzumiranje čokolade 3 puta nedeljno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 9%.

Češće jedenje čokolade pokazalo je malu dodatnu korist. Drugi pregled je pokazao da konzumiranje 45 grama čokolade nedeljno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 11%. Čini se da konzumiranje više od 100 grama nedeljno ne donosi zdravstvene koristi.

Kliničko ispitivanje iz 2017. pokazalo je da su subjekti koji su konzumirali bademe sa ili bez tamne čokolade pokazali poboljšane nivoe LDL holesterola. Iako su svi ovi nalazi obećavajući, potrebno je više dokaza da se zna da li je čokolada smanjila rizik.

Međutim, pošto je biološki proces poznat (niži krvni pritisak i niži LDL sklon oksidaciji), verovatno je da redovno jedenje tamne čokolade može smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

6. Može zaštititi vašu kožu od sunca

Bioaktivna jedinjenja u tamnoj čokoladi mogu takođe biti odlična za vašu kožu. Flavanoli mogu zaštititi od oštećenja od sunca, poboljšati protok krvi u koži i povećati gustinu kože i hidrataciju.

Minimalna eritemska doza (MED) je minimalna količina UVB zraka potrebna da izazove crvenilo na koži 24 sata nakon izlaganja. Studije su pokazale da se MED može povećati, pa čak i udvostručiti nakon konzumiranja tamne čokolade ili kakaa sa visokim sadržajem flavanola tokom 12 nedelja.

Rezultat je da vaša koža ima bolju zaštitu od sunca. Ako planirate odmor na plaži, razmislite o uživanju u malo tamne čokolade prethodnih nedelja i meseci. Ali proverite sa svojim lekarom ili dermatologom pre nego što odustanete od uobičajene rutine nege kože u korist više tamne čokolade. I zapamtite da čokolada ne može da zameni kremu za sunčanje i druge oblike zaštite od sunca.

7. Može poboljšati funkciju mozga

Dobrim vestima još nema kraja. Tamna čokolada takođe može poboljšati funkciju vašeg mozga. Studije pokazuju da konzumiranje kakaa sa visokim sadržajem flavanola može poboljšati protok krvi u mozgu kod mladih odraslih osoba.

Ovo može objasniti zašto se čini da svakodnevno konzumiranje kakaa poboljšava pažnju, verbalno učenje i pamćenje. Kakao flavanoidi takođe mogu pomoći u održavanju kognitivne funkcije kod starijih osoba sa blagim kognitivnim oštećenjem i smanjiti mogućnost napredovanja u demenciju. Ali potrebno je više istraživanja.

Pored toga, kakao sadrži stimulativne supstance kao što su kofein i teobromin, što može biti ključni razlog zašto može kratkoročno poboljšati funkciju mozga.

Video: Ispovest najboljeg srpskog bodibildera: Završio sam karijeru, jer sam narušio zdravlje

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitness