• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

5 namirnica koje obiluju zdravim mastima: Drže sitost i pomažu pri mršavljenju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je poznato da su masti, kao i proteini, nutrijent koji nam je potreban u ishrani, masti se često nezasluženo nalaze na lošem glasu

  • 0
Zdrava hrana, ishrana, avokado, losos Foto:Shutterstock

Većina ljudi, kada se odluči na zdrav način ishrane, uglavnom izbegava da jede i kupuje namirnice koje su bogate mastima. Međutim, masti su veoma bitne za naše zdravlje, ali i za mršavljenje.

Da, dobro ste pročitali. Masti su takođe bitne, pored proteina i ugljenih hidrata.

Kada govorimo o mastima, treba da razgraničimo da postoje više vrsta masti, a možemo ih podeliti na dobre i loše za naš organizam. Loše masti povećavaju nivo holesterola i rizik od određenih bolesti, dok dobre masti štite naše srce i podržavaju opšte zdravlje organizma. 

Masti od kojih se debljamo i koje zapušavaju naše arterije jesu zasićene i transmasti. A da li ste znali da dobre masti imaju baš suprotan efekat?

Za vas smo izdvojili top pet namirnica koje sadrže zdrave masti i koje pomažu pri mršavljenju.

1. Avokado

Dok većina voća prvenstveno sadrži ugljene hidrate, avokado je pun zdravih masti. Zapravo, masti čine 77 odsto, što je veća količina u odnosu na brojne namirnice životinjskog porekla. Glavna masna kiselina je oleinska, koja je dominantna i u maslinovom ulju.

2. Riba

Odlučite se da na svom meniju s vremena na vreme imate losos, ribu koja obiluje omega-3 masnim kiselinama, koje su veoma važne za zdrave vitalne funkcije vašeg organizma. Ove masne kiseline regulišu nivo holesterola u krvi i pozitivno utiču na rad srca.

Losos, riba Foto:Pixabay

3. Orašasto voće

Jedan su od najvažnijih elemenata zdrave ishrane. Osim što takođe sadrže omega-3 kiseline i antioksidante, njihov važan sastojak je i linolenska kiselina, koja uspešno suzbija osećaj gladi, pa su bademi odličan izbor za užinu između dva obroka, pogotovo za one koji žele da smršaju.

4. Jaja

Jaja su bogata belančevinama, a jedno veće jaje sadrži manje od pet grama masti, i to zdrave masti. Možete i pronaći jaja koja su dodatno obogaćena omega-3 masnim kiselinama.

5. Povrće

Tamnozeleno povrće poput spanaća, kelja i prokelja obiluje omega-3 masnim kiselinama. Budući da telo ne može samostalno da proizvede ovu vrstu masnoće, moramo je unositi putem hrane.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje