• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

6 voćki koje su prepune šećera: Bez brige, samo ih zamenite manje slatkom varijantom

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prirodni šećer nije tako loš kao konvencionalni šećer jer je upakovan u celo voće koje takođe sadrži vlakna, hranljive materije i korisna jedinjenja koja pomažu u razgradnji šećera, ali nije zanemarljiv

  • 0

Kako je, prema Američkoj zdravsrevnoj organizaciji, preporučino da se ne konzumira više od 12 kašičica, odnosno 50,4 grama šećera dnevno, ljudi nekada i u neznanju, iako izbegavaju sltkiše, gazirana pića, kolače, pa i kečap i jogur, nesvesno unose prekomernu količinu ne računajući na šećere iz voća i povrća.

- U izvesnom smislu, prirodni šećer nije tako loš kao konvencionalni šećer jer je upakovan u celo voće koje takođe sadrži vlakna, hranljive materije i korisna jedinjenja koja pomažu u razgradnji šećera. Prirodni šećer koji se nalazi u voću poznat je kao fruktoza i samo ponekad predstavlja problem - objašnjava Džeda Dening, nutricionista i istraživač ishrane dijabetesa.

Fruktoza je zaista štetna samo kada se konzumira u prevelikim količinama, što je teško uraditi sa celim voćem.

- Voće nije neprijatelj. U stvari, voće je neophodno za zdravu ishranu - poručuje trener fitnesa i ishrane Ešli Van Baskirk, kako prenosi "How the stuf works".

Međutim, postoje i oni kojima šećer iz voća može biti problematičan.

- Za zdravu osobu dobro je da uključi voće, ali za nekoga sa dijabetesom ili masnom jetrom, voće sa više šećera je najbolje isključiti zbog više ugljenih hidrata, šećera i fruktoze - kaže Dening.

Dakle, ukoliko živite sa jednom od ovih bolesti ili samo pokušavate da smanjite kalorije, možda biste želeli da pazite koliko jedete sledećeg voća.

foto Pixabay

foto Pixabay

Mango

Ove tropske lepotice imaju oko 23 grama šećera po porciji, oko jedne šolje. Umesto toga, ako ste u mogućnosti, odlučite se za podjednako egzotičnu papaju, koja ima samo 8,3 grama šećera za istu veličinu porcije. Zamenite mango porcijom papaje da biste smanjili šećer, povećali vlakna i dodali zdravu porciju probiotskih enzima koji se prirodno nalaze u papaji.

dijeta, vitko telo, mršavljenje, zdrava ishrana banane banana

Foto: Shutterstock

Banane

Banane su zgodno samopakovane, prenosive i kremaste, zbog čega su tako popularno voće i četvrto rangirano voće u svetu po prodaji. Dok prirodno ima malo zasićenih masti, holesterola i natrijuma, prosečna banana sadrži oko 27,5 grama šećera, odnosno 51,4 grama ukupnih ugljenih hidrata. Nutricionisti predlažu da zamenite tu bananu u svom smutiju za pola avokada (0 šećera, 4 grama ukupnih ugljenih hidrata) kako biste zadržali kremasti koeficijent, smanjili sadržaj šećera i dodali neke zdrave masti, što će povećati faktor sitosti.

Trešnje, voće

Foto: Pixabay

Trešnje

Slično kao i ostalo voće na ovoj listi, ove vesti nisu loše za ljubitelje trešanja. U stvari, poznato je da trešnje smanjuju oksidativni stres u telu, kao i upalu. Međutim, jedna šolja ove slatke poslastice sadrži 17,7 grama šećera. Ako su vam potrebne antiinflamatorne prednosti u manje slatkom obliku, umesto toga pokupite malo jagoda. Imaju daleko manje prirodnog šećera u porciji od jedne šolje (samo 7,4 grama).

Kruška, voće

Foto: Pixabay

Kruške

Kruške su jedno od voća sa najvećom koncentracijom fruktoze.

- Imaju toliko fruktoze da je našem telu često nemoguće da sve apsorbuje, što izaziva probleme sa varenjem u stomaku - objašnjava nutricionista i preporučuje:

- Smanjite veličinu porcije ili se odlučite da umesto toga zagrizete hrskavu jabuku.

Srednja kruška ima 16 grama šećera, u poređenju sa 10 grama koje se nalazi u jabuci. Osim toga, pokazalo se da jabuke regulišu šećer u krvi.

Ananas

Foto: Pexels

Ananas

Jedna šolja iseckanog ananasa ima oko 16 grama šećera, što nije najgore na ovoj listi, ali je i dalje mnogo više od tropske alternativne guave, koja ima devet grama šećera u porciji od 100 grama. Guava je takođe bogata rastvorljivim vlaknima, koja pomažu u sprečavanju neprijatnih skokova šećera u krvi.

Grožđe

Foto: Shutterstock

Grožđe

Ono se često naziva "slatkišem prirode", i to sa dobrim razlogom. Grožđe ima 23 grama šećera po porciji od jedne i po šolje. Dobra zamena je da uzmete da grickate jednu šolju kupina, koja ima tričavih sedam grama šećera u odnosu na grožde i koristi u borbi protiv gojaznosti.

I za kraj, ako ste mislili da voćni sok ima puno šećera, sušeno voće poput grožđica, sušenih jabuka i urmi je još gore. U stvari, njihovo glikemijsko opterećenje daleko premašuje ono kod njihovih neosušenih kolega.

- Smanjivanjem sadržaja vode povećavate količinu šećera po gramu u voću - upozorava nutricionista Liza Ričards i dodaje:

- A verovatno ćete pojesti i više suvog od svežeg voća jer je pojesti 50 grožđica lakše nego 50 zrna grožđa.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje