• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako sauna utiče na vaše telo i um: Redovni odlasci pomažu zdravlju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Saune između ostalog mogu povećati cirkulaciju, što donosi mnoge prednosti

  • 0
Sauna, para Foto: Shutterstock

Saune su dobro poznate po svojoj sposobnosti da vam pomognu da se opustite i oslobodite stresa. Ambijentalna toplota i vlaga omekšavaju vaše mišiće i smiruju um.

Međutim, postoje mnoge druge potencijalne prednosti saune, uključujući ubrzavanje oporavka od treninga, smanjenje bolova, pomoć pri spavanju i još mnogo toga.

Ipak, saune nisu prikladne za svakoga i trebalo bi da budete oprezni kada ih koristite ako imate visok krvni pritisak, srčana oboljenja ili ste trudni.

Postoji mnogo razloga da dodate odlaske u saunu u svoju rutinu održavanja zdravlja.

Počnite sa dužinom vremena koje možete da izdržite, pazeći da slušate svoje telo i dodajte minut ili dva svake nedelje dok ne dođete do tri ili četiri sesije od 30 minuta nedeljno.

Pored toga, vodite računa da ostanete hidrirani i popijte od dve do četiri čaše hladne vode nakon posete sauni, a zatim se postepeno ohladite.

Oporavak mišića

Saune mogu da ublaže bol i napetost mišića, povećavajući oporavak posle treninga, a pomažu vam da se osećate spremnije za sledeći trening. Kada osoba intenzivno vežba, u mišićima se mogu formirati sitne "suze", kaže dr Okubadejo za "Byrdie".

- Kada ove "suze" zarastu, mišići rastu i postaju jači. Toplota iz saune povećava cirkulaciju krvi u "pocepanim" mišićima i pomaže im da se brže poprave.

Ublažen bol u donjem delu leđa

Saune su odličan dodatak vašoj rutini ako imate bolove u donjem delu leđa. Toplota iz saune prodire u mišiće i ligamente u donjem delu leđa i otvara krvne sudove.

- Kao rezultat toga, krv može bolje da cirkuliše kroz telo i pomaže da se mišići opuste od osećaja zategnutosti i napetosti. Ovo može privremeno da ublaži bol u donjem delu leđa i omogući ljudima da se kreću slobodnije - kaže Okubadejo.

Relaksacija

Vrućina, smirenost i neometanje u sauni mogu pomoći onima sa anksioznošću i stresom da se osećaju mnogo mirnije, tvrdi dr Okubadejo. Pokazano je da sedenje u sauni oko 10-15 minuta ublažava stres i poboljšava mentalno blagostanje osobe. Pokušajte da meditirate ili se fokusirate na samosvest tokom sesije saune da biste povećali prednosti.

sauna foto-ilustracija: pixabay.com

Privremeno pojačan metabolizam

Sedenje u sauni može da ubrza metabolizam osobe i da dovede do sagorevanja više kalorija nego obično. Telo radi na hlađenju od pregrevanja i izvodi "vežbu" sličnu kardio aktivnosti bez pokreta, kaže Okubadejo. Nažalost, to ne znači da možete preskočiti kardio trening i trening snage. Ali u kombinaciji sa redovnom rutinom vežbanja, posete sauni mogu uticati na vaše dnevno sagorevanje kalorija1.

Povećana cirkulacija

Saune mogu povećati cirkulaciju, što donosi mnoge prednosti.

- Pojačana cirkulacija pomaže kod bolova u zglobovima, pokretljivosti i artritisa. Kada mišići dobijaju povećan nivo kiseonika, mogu se bolje obnoviti, a telo može smanjiti otok i bol - kaže Okubadejo.

Podrška limfnom sistemu

Podizanjem osnovne temperature i podsticanjem tela da se znoji, podržavate pokušaje svog tela da se oslobodi toksina i patogena koji se kriju u vašoj limfi.

Otvaranjem ovog specifičnog drenažnog puta - vašeg limfnog sistema - preko znojenja pomažete da svaki od vaših drugih drenažnih puteva funkcioniše optimalno.

Video: Autobus u kome ćete se dobro oznojiti: Vozilo pretvoreno u saunu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje