• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li znate koliko su niskokalorijski zaslađivači važni u prehrambenoj industriji?

Vreme čitanja: oko 1 min.

U vreme kada stopa gojaznosti nastavlja da raste širom sveta, merodavna zdravstvena tela ohrabruju proizvođače hrane i pića da zamene šećere i smanje kalorije kao deo njihovih novih ciljeva

  • 1

Niskokalorijski zaslađivači predstavljaju koristan alat za stvaranje takvih proizvoda. Mogu olakšati i značajno smanjiti unos šećera i pomoći u smanjenju energetske vrednosti, bez uticaja na nutritivnu vrednost.

Smanjenje šećera u hrani ili piću, značajno utiče na njihov ukus, što može uticati na naklonost potrošača prema nekom proizvodu. Zato su niskokalorijski zaslađivači važni sastojci u prehrambenoj industriji, jer hrani i piću daju prijatan sladak ukus bez kalorija i šećera. Osim slatkoće, šećer ima više funkcija u hrani koju obezbeđuje. Na primer, zapreminsku i/ili teksturnu vrednost. Kao rezultat toga, smanjenje šećera u proizvodnji hrane je ponekad komplikovanije od samog uklanjanja.

Inovacije i napredak u razvoju receptura u prehrambenoj industriji su neizostavan deo u kreiraju širokog spektra hrane i pića koji su zaslađeni niskokalorijskim zaslađivačima. Povećan izbor dostupnih i odobrenih niskokalorijskih zaslađivača i činjenica da se oni mogu koristiti sami ili kombinovano, korisno je sredstvo u naporima za stvaranje hrane i pića niže energetske vrednosti, bez gubljenja njihovog nutritivnog značaja. Kombinovanjem dva ili više niskokalorijska zaslađivača, proizvođačima hrane i pića moguće je da prilagode ukus i karakteristike slatkoće zahtevima proizvoda i ukusima potrošača.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Go go

    30. septembar 2022. | 10:32

    Budite vrlo oprezni sa korišćenjem istih.

    Podelite komentar