• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Smršao sam 40 kilograma, ali čokolada i dalje nije dobrodošla: Šećer je gorivo za "fabriku masti" u nama

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ne želim da ojačam da bih se hvalio mišićima, da poziram i "sektašim" oko zdrave ishrane i navika, samo da ukažem na neke interesantne činjenice koje možda niste znali

  • 0
cokolada jabuka mrsavljenje

Foto: Shutterstock

Teretana, zdrava ishrana, brojanje proteina, ugljenih hidrata, drastično mršavljenje, opipavanje mišića... Četrdeset kilograma skinuo sam za manje od devet meseci. I... opet ne sme čokolada!

Reći ćete da sam pomodar, pozer, vegan, da se opterećujem i namećem drugima životni stil, držim pridike o zdravoj ishrani, umesto da uživam i jedem sve ono što svaki Srbin voli. Kada čitam svoje reči, i sam se ježim. Da - i meni se tako čini dok čitam sopstvene reči.

Ali, zapravo, ja sam samo malo promenio životne navike, bez ikakvog radikalnog programa, bez preterivanja i bolesnog suzdržavanja. I to je dovelo do velike transformacije. Pošto me svi pitaju "kako?", morao sam da ponudim razuman odgovor i da objasnim da to nije u vezi s gladovanjem.

Jer, svaki dan slušam kako se neko u okolini žali na višak kilograma, problem koji je realan i sve prisutniji.

Ne želim da ojačam da bih se hvalio mišićima, da poziram i "sektašim" oko zdrave ishrane i navika, samo da ukažem na neke interesantne činjenice koje možda niste znali.

Nema mršavljenja bez fizičke aktivnosti, a to ne mora da bude teretana, fudbal, košarka, već i samo šest kilometara šetnje dnevno. Ja sam se odlučio za trening snage, tri puta nedeljno, uz trenera koji prati svaki moj pokret. Samo takav program me je "prinudio" da ne eskiviram odlaske na vežbanje. Dogovorimo se za termin i - nema izgovora.

Naučio sam da konačno držim ispravljenu kičmu, da istežem mišiće posle treninga i da dostižem svoje limite tokom opterećenja.

Mateja Beljan

Jesen 2021, Foto: Aleksandar Cvetković

Nije mi bilo stalo da se "nabildujem", samo sam želeo da smršam, ali i da konačno razmislim o zdravlju.

A dijeta? Pronašao sam neki stari program nutricioniste, koji podrazumeva, pre svega, akcenat na proteinima. Jeo sam zaista sve, sem slatkiša (kasnije sam uveo crnu čokoladu i sokove bez šećera - i to je bila greška). Ipak, izbacio sam i hleb, a ugljene hidrate nadomestio preko voća, eventualno ponekad pirinča ili krompira. Meso je uvek bilo dobrodošlo, kao i manje masni sirevi. Pio sam i dosta mleka, posebno u kafi.

I ta ishrana mi je prijala. Nisam bio gladan. Ako jedem jaja - to je kajgana od tri komada. Salate nisam jeo preterano, a povrće sam skoro uvek kombinovao sa sirom. Kad jedem meso, često odbijam bilo kakav prilog. Nekad mi se jede više proteinska hrana, a nekad ona bogatija ugljenim hidratima. Priznajem, povrće sam malo zapostavio.

Alkohol - samo u specijalnim prilikama.

I prvi rezultati videli su se već posle nekoliko meseci. Sada imam i određenu mišićnu masu, koju do sada, čak ni prilikom ranijih ekstremnih mršavljenja nisam osetio. Telo se menja i prilagođava. Rekao bih iz ove pozicije, baš lako. Ali, zaboravljam da je ipak trebalo uložiti mogo vremena u treninge, a nekad i mnogo napora. Vežbati sa 113 kila bilo je izuzetno bolno i mučno, prvih nedelju dana mislio sam da ću odustati. Kasnije, vežbanje postaje prijatna, mada rutina koja zahteva vreme, energiju i posvećenost.

Dok vežbam, ne misli o rezultatima, već o procesu.

Mateja Beljan

Leto 2022, Foto: Marko Jovanović

I sada je došlo vreme da stanem sa gubitkom telesne mase i da se orijentišem na jačanje muskulature. Ponovo odlazim kod nutricioniste i - "hladan tuš". Počeo sam već da jedem crnu čokoladu, ali, ako želim da postignem cilj, takva vrsta ugljenih hidrata je nepoželjna. Čak ni popularni sokovi sa nula kalorija nisu dobri.

Pitam se, kako "hemija" bez kalorija može da ugoji? Tajna je, objašnjava mi nutricionista, u receptorima na jeziku. Oni osete slatko, što izazove lučenje insulina, a ovaj hormon potom potpomaže gomilanje masnih naslaga. Moja "dijeta" je bila uspešna, iako nije bila striktna, baš zato što telu nisam davao nepotrebne šećere.

Protein je ključan za razvoj mišića, ali to ne znači da ostale komponente treba ukinuti. Masti su takođe važne, a postoje mnogo bolji načini za unos ugljenih hidrata od belog hleba i čokolade.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje