• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tehnika disanja 4-7-8 za miran, duboki san: Praktikovanje ove metode dovodi vas u potpunu relaksaciju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vremenom i uz ponovljenu praksu, zagovornici 4-7-8 disanja kažu da ono postaje sve "moćnije"

  • 0
Spavanje, disanje

Foto: Shutterstock

Tehnika disanja 4-7-8 je metoda koju je razvio dr Endrju Vajl. Zasniva se na drevnoj jogijskoj tehnici zvanoj pranaiama, koja pomaže jogistima da steknu kontrolu nad svojim disanjem.

Ako se redovno praktikuje, moguće je da ova tehnika pomogne da zaspite u mnogo kraćem vremenskom periodu, piše "Health Line".

Kako funkcioniše tehnika disanja 4-7-8?

Tehnike disanja su dizajnirane da dovedu telo u stanje duboke relaksacije. Specifični obrasci koji uključuju zadržavanje daha tokom određenog vremenskog perioda omogućavaju vašem telu da dopuni kiseonik. Tehnike poput 4-7-8 mogu vašim organima i tkivima dati preko potreban kiseonik.

Tehnika 4-7-8 tera um i telo da se usredsrede na regulisanje daha. Zagovornici tvrde da može da umiri srce koje preskače ili umiri "istrošene" nerve. Dr Vajl ga je čak opisao kao "prirodni lek za smirenje nervnog sistema".

Vremenom i uz ponovljenu praksu, zagovornici 4-7-8 disanja kažu da ono postaje sve "moćnije". Rečeno je da u početku efekti nisu toliko očigledni. Možda ćete osećati malu vrtoglavicu kada prvi put pokušate.

Spavanje, disanje

Foto: Shutterstock

Kako se to radi?

Da biste vežbali disanje 4-7-8, pronađite udobno mesto za sedenje ili ležanje. Ako koristite tehniku da zaspite, najbolje je ležati.

Pripremite se za vežbu tako što ćete vrh jezika staviti na "krov usta", odmah iza gornjih prednjih zuba. Moraćete da držite jezik na mestu tokom vežbe. Potrebno je vežbati dok ne ovladate time da uopšte ne pomerate jezik kada izdišete.

Sledeće korake treba sprovesti u ciklusu jednog daha.

Prvo, neka vam se usne razdvoje. Napravite zvuk zvižduka, potpuno izdišući kroz usta. Zatim zatvorite usne, tiho udišući kroz svoj nos dok u glavi brojite do četiri. Zatim, sedam sekundi zadržite dah. Napravite još jedan šištavi izdah u trajanju od osam sekundi.

Kada ponovo udahnete, pokrećete novi ciklus disanja. Vežbajte ovo četiri puta - četiri ciklusa udisaja.

Zadržani dah (u trajanju od sedam sekundi) je najkritičniji deo ove vežbe.

Ovu tehniku disanja ne treba praktikovati u okruženju gde niste u mogućnosti da se potpuno opustite. Iako ne mora nužno da se koristi za uspavljivanje, ipak može dovesti praktičara u stanje duboke relaksacije.

Tako da vodite računa o tome da li nakon ove vežbe morate nešto da radite, jer ćete, kao što je već rečeno, biti sprečeni budući da ćete nakon praktikovanja biti u stanju duboke relaksacije i nećete moći da se nečemu trezveno posvetite odmah.

Video: Zorana Šulc: Zbog sna sam znala da ću još živeti

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje