• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

5 razloga zbog kojih ćete zavoleti istezanje pre i posle treninga

Vreme čitanja: oko 2 min.

- Aktivnim istezanjem povećava se dotok krvi u mišiće i zglobove, veća količina nutrijenata stiže u sve delove tela i cirkulacija biva bolja - kaže za Ona.rs fitnes instruktor i personalni trener Boško Takovac

  • 0
Boško Takovac, fitnes

Foto: Privatna arhiva, Pixabay

Odlazak u teretanu podrazumeva da najpre uradimo vežbe istezanja da bismo “zagrejali mišiće”, pa tek onda dolaze na red vežbe na spravama.

Istezanje je, takođe, obavezno i na kraju treninga, ali je, ujedno, mnogim vežbačima to i najdosadniji deo procesa, zbog čega ga često izbegavaju.

Zašto je istezanje toliko važno za Ona.rs govori fitnes instruktor i personalni trener Boško Takovac.

- Aktivno istezanje pre treninga utiče na zglobove i pripoje mišića da što lakše izdrže uticaj opterećenja kod aktivnosti kojima ćete ih izložiti tokom vežbanja - kaže Takovac.

- Takođe, aktivnim istezanjem povećava se dotok krvi u mišiće i zglobove, veća količina nutrijenata stiže u sve delove tela i cirkulacija biva bolja. Najzad, svi znamo da je istezanje, baš kao i jačanje mišića, posebno važno za dobro držanje tela.

Naš sagovornik izdvaja dodatne benefite istezanja pre i posle treninga.

1. Smanjenje rizika od povreda

Istegnuće mišića ili uganuće zglobova nisu retkost kod vežbača, posebno kod onih koji dugo nisu bili fizički aktivni, a onda su spartanski prionuli na vežbanje. Ukoliko ne urade vežbe istezanja, već na prvom treningu mogu da se suoče sa problemom.

- Manja je šansa da tokom iznenadnih i oštrih pokreta dođe do povrede mišića koji su fleksibilni - objašnjava Takovac.

- Kako povećavamo opseg pokreta zglobova, tako se smanjuje i otpor, ali i krutost mišića. To je veoma značajno za očuvanje zglobova i smanjenje rizika od povreda.

2. Ublažavanje mišićne tenzije i bolja cirkulacija

Napetost mišića je u direktnoj vezi sa cirkulacijom, objašnjava naš sagovornik:

- Što su mišići napetiji, to je cirkulacija u njima lošija, prisutan je manjak kiseonika i esencijalnih nutrijenata. Istezanje pomaže mišićima da se opuste i da cirkulacija u njima bude bolja.

istezanje

Foto: Shutterstock

3. Kontrola stresa

Kad su mišići dobro istegnuti, oni su ujedno manje napeti. Manja napetost podrazumeva i manji stres kojim je organizam izložen - podseća Takovac.

4. Bolja efikasnost

Kad su mišići celog tela dobro istegnuti pre vežbanja, tokom samom treninga biće potrebno manje energije za opseg pokreta, a učinak vežbanja će biti veći.

- Fleksibilni mišići i zglobovi čine da telo bude funkcionalnije i da pametnije koristi snagu - navodi fitnes instruktor.

5. Ublažavanje bolova posle treninga

Posle svakog intenzivnijeg treninga mnogi vežbači se žale na bolove i grčeve u mišićima.

- Istezanje posle treninga pomaže mišićima da se opuste i smanjuje efekat njihovog zatezanja i skraćivanja. Ipak, trebalo bi znati da istezanjem posle treninga nećemo smanjiti upalu mišića, što mnogi očekuju - upozorava Takovac.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje