• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Saveti za vežbanje zimi: Ne gubite motivaciju zbog hladnog vremena i uvek vodite računa o ishrani

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vodite računa o svom zdravlju, posebno u zimskim mesecima

  • 0
vežbanje, zima Foto: Pixabay

Dolazi zima, a odlazak na trčanje ili trening kada je napolju hladno možda ne izgleda najidealnije. Čak i ako želite da nastavite sa sportskim aktivnostima, možda vam nedostaje motivacija za to. Ali evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da lakše prebrodite vežbanje u zimskim mesecima, piše "Health shots.com".

1. Vežbajte u zatvorenom prostoru

Ako živite u regionu gde je veoma hladno, vežbe u zatvorenom mogu biti bolja opcija. Što je okruženje toplije, to je pogodnije za vežbanje i bićete motivisaniji za bilo kakvu fizičku aktivnost.

2. Nosite odgovarajuću aktivnu odeću

Kada je klima vlažna, želite da se odlučite za pamučnu odeću jer ona upija vlagu (znoj). Ali zimi to treba da izbegnete jer, ako je vaša odeća natopljena znojem, samo će vam biti hladnije. Zato birajte sportsku odeću napravljenu od mešavine pamuka ili sintetičkih vlakana jer upija 50 odsto manje vlage u poređenju sa pamukom.

3. Ne propustite zagrevanje i istezanje

Zima ili ne, zagrevanje pre treninga je veoma važno. Ali u hladnom vremenu postaje obavezno. Kada vežbate na nižim temperaturama, imate povećan rizik od uganuća i povreda. Zagrevanje će povećati cirkulaciju krvi i temperaturu jezgra vaših mišića, što može sprečiti povrede tokom zimskog treninga.

U stvari, možete čak i da uradite neke vežbe zagrevanja kod kuće pre nego što odete na trening. Na ovaj način će biti manje verovatno da će vam biti hladno u trenutku kada izađete napolje.

Slično tome, obavezno vežbajte ciljano istezanje mišića nakon treninga. Naši mišići se stežu po hladnijem vremenu i skloniji su dehidrataciji i grčevima. Ciljano istezanje može sprečiti grč koji bi mogao uticati na vaš trening sledećeg dana.

4. Ostanite hidrirani tokom zime

Zimski vazduh nije samo hladan, već je i suv. Da se ​​vaša koža ne isuši, pijte puno vode tokom treninga. Neophodno je da ovo postane navika jer možda nećete osećati veliku žeđ zbog hladnog vremena, ali vaše telo i dalje može biti dehidrirano.

5. Zagrejte se vežbama

Ako vam bude hladno između serija, uradite 10-20 ponavljanja čučnjeva između dve vežbe. Noge kao najveća mišićna grupa će proizvoditi najviše toplote. Ako niste navikli na čučnjeve, možete da trčite u mestu 60 sekundi. Ovo će održati cirkulaciju krvi i sprečiti da se osećate hladno ili tromo.

6. Ne odustajte

Tokom zime ponekad može biti teško prikupiti motivaciju da se obučete i izađete iz kuće da biste vežbali. Ako se nađete u takvoj situaciji, vežbajte kod kuće. Možete samo da izaberete svoj omiljeni video o vežbanju onlajn i da ga pratite. Kako kažu, najbolji trening je onaj koji se desio. Zato imajte ovo na umu umesto da u potpunosti propustite trening.

Važnost ishrane zimi

Izbegavajte prerađenu hranu ili onu bogatu kalorijama, a svi znamo da bi hladno vreme moglo da vas natera da za njom posegnete. Ne samo da ćete izbeći dodatno povećanje telesne težine, već ćete takođe biti motivisani da redovno vežbate ako se pravilno hranite.

Pravi način razmišljanja da se ne predate vremenskim prilikama je sve što vam treba da nastavite sa zimskim treningom. Naravno, ako imate određena zdravstvena stanja kao što su astma ili problemi sa srcem, najbolje je da se prvo konsultujete sa svojim lekarom da biste pregledali sve posebne mere predostrožnosti koje vam mogu biti potrebne na osnovu vašeg stanja ili lekova.

Video: Sofija Vegara otkrila zbog kojih vežbi ima tako savršeno telo u 50. godini

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje