• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

5 grupa namirnica koje pomažu pri mršavljenju i smanjuju žudnju za hranom

Vreme čitanja: oko 2 min.

One bi trebalo da budu deo svakodnevnog menija

  • 4
Žena jede, jogurt, pavlaka, kefir

Foto:Shutterstock

Brojne su namirnice prijatelji dobrog izgleda, ali mnogi misle da to znači da će morati da se odreknu svih ukusa koje vole. To naravno ne mora bude tako, jer je ključ u umerenosti, te nije potrebno da se odreknete omiljenih namirnica kako biste ujedno sprovodili zdrav način ishrane.

Doktor Majkl Mozli je tvorac ishrane "Fast 800" i on pomaže stotinama ljudi da izgube kilograme i stvore dobar odnos prema hrani. On kaže da za mršavljenje nisu potrebni komplikovani i skupi recepti, već nekoliko namirnica koje bi trebalo da uvrstite u svoju ishranu, piše Express.

Prema njegovim rečima, ovih pet grupa namirnica bi trebalo da se nađu na vašem meniju.

1. Povrće bez skroba

Povrće poput brokolija, spanaća, karfiola, krastavca i patlidžana je odličan izbor, jer sadrži mnoštvo vitamina, minerala i važnih hranljivih sastojaka koji pomažu varenju.

- Kada dodate neku od ovih namirnica u svoj tanjir, nema potrebe da brojite kalorije, jer ih je veoma malo - kaže dr Majk.

2. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje se smatra dobrom masnoćom i treba ga koristiti pri kuvanju ili kao preliv za salatu, ali svakako treba biti umeren.

- Maslinovo ulje ima relativno visok sadržaj masti i kalorija, tako da ga treba jesti samo u malim količinama - ističe doktor Majkl Mozli.

3. Punomasni mlečni proizvodi

Punomasni mlečni proizvodi poput grčkog jogurta ili punomasnog mleka su odlična opcija kada želite da smršate. Punomasni mlečni proizvodi ne samo da sadrže više esencijalnih masnih kiselina kao što su omega-3, visok nivo proteina, vitamina B-12 i joda, već mogu da kontrolišu nivoe energije i da poboljšaju brzinu metabolizma.

4. Orašasti plodovi i semenke

Orašasti plodovi kao što su bademi, čija semenke, indijski orasi, lešnici i pistaći spadaju među "najbolju zdravu hranu za mršavljenje" kada reč o "Fast 800" ishrani.

Stručnjaci preporučuju šaku ili 22 grama orašastih plodova dnevno.

5. Nemasni proteini

Riba, ćuretina, piletina i tofu su neki od primera nemasnih proteina.

- Dijeta koja je bogata nemasnim proteinima ima mnoge zdravstvene prednosti: smanjuje glad, snižava krvni pritisak, pomaže u kontroli težine, poboljšava mišićnu masu i snagu, i smanjuje rizik od osteoporoze, jer su nemasni proteini odlični za zdravlje kostiju - zaključuje doktor Majkl Mozli.

Video: 5 zlatnih pravila za stolom

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Oki

    27. novembar 2022. | 08:23

    I da imaš platu za takvu potrošačku korpu.....ovo je za tzv.gospodu

    Podelite komentar

  • tacno

    27. novembar 2022. | 09:59

    3-4 badema ni kiseline ni napadi gladi

    Podelite komentar