• 11

Vreme čitanja: oko 5 min.

Nikola je sebi zadao izazov da za 10 dana pojede 300 jaja: Ovako izgledaju rezultati

Vreme čitanja: oko 5 min.

Nikola Vejnović je za naš portal otkrio zašto je započeo ovaj izazov i da li mu je bilo teško da izdrži do kraja

  • 11
Nikola Vejnović

Foto: Privatna arhiva

Nikola Vejnović iz Beograda se već devet godina bez pauze aktivno bavi treniranjem. On je veoma popularan na društvenoj platformi "Jutjub" na kojoj ga prati više od 154.000 ljudi, a nedavno je privukao pažnju mnogih medija - sve to zbog videa u kom otkriva da je za deset dana pojeo 300 jaja.

Kako kaže, cilj mu je bio da pre i posle ovog izazova proveri krvnu sliku kako bi mogao da uporedi rezultate.

- Na početku izazova odradio sam analize krvi u jednoj laboratoriji. Proverio sam kompletnu krvnu sliku, zajedno sa holesterolom i polnim hormonima, kako bih isto uradio na kraju i mogao da proverim da li mi se zdravlje pogoršalo ili unapredilo. Pre svega, bitno je da znate da ja inače svakog dana jedem od pet do osam jaja i odmah na početku mogu da vam kažem da je to zdravo - rekao je Vejnović na početku videa.

Nikola je jaja konzumirao u različitim formama, dodata i u razna jela, za naš portal je otkrio kako je došao na ovu ideju i koliko mu je ovaj izazov zapravo teško pao.

- Letos sam se povredio radeći ekstremne treninge u svrhu pomeranja granice i rušenja ličnih rekorda kada su u pitanju "bodyweight push" vežbe u maksimalnom broju ponavljanja u jednoj seriji bez zastajanja - započinje priču za Ona.rs Nikola Vejnović.

Kako kaže, u toku treninga mu je pukao mišić, te je oporavak bio veoma težak.

- Mišić mi se regenerisao od početnih dva cenimetara najveće rupture koju sam imao, do četiri-pet milimetara i tu je oporavak stao. Znao sam da bi me uzimanje anabolika veoma brzo oporavilo, ali to nisam želeo da radim. Ono što bi bilo najsličnije tome, a opet prirodno je dijeta koju je preporučivao genijalni bodibilder Vince Gironda. Dijeta se sastojala od konzumacije 36 jaja i smatra se najanaboličkijom dijetom. Korišćena je u situacijama kada su ljudi goreli, odnosno za saniranje opekotina - objašnjava Nikola i dodaje:

- Odlučio sam jednostavno da pokušam sa malo manjom količinom (30 jaja) i da istrajem 10 dana, a priča o holesterolu je bila namenjena isključivo kontentu na "Jutjubu" - ističe.

Njega je, kaže, zanimalo da li će se zaista oporaviti i naglašava da je znao da se holesterol neće drastično promeniti.

- Devetog dana sam ponovo otišao na kontrolni pregled kod fizijatra, koji je bio oduševljen rezultatom. Tkiva su mi se konačno potpuno spojila i proces rehabilitacije je ušao u završnu fazu - kaže Vejnović.

"Znao sam da radim dobru stvar"

Nikola ne krije da je izazov bio težak, ali da je olakšavajuća okolnost bila ta što je znao da radi dobru stvar za sebe i svoje zdravlje.

Nikola Vejnović

Foto: Martin Sarovski

- Imao sam problem sa mantanjem u glavi nakon konzumacije velike količine žumanaca odjednom. Jednom sam pojeo čak i 30 odjednom i osećao sam se loše narednih sat vremena. Posle završetka izazova osećao sam da mi je telo bilo prezasićeno jajima narednih desetak dana i posle toga se sve vratilo u normalu - iskren je ovaj momak.

Na pitanje da li bi ponovio ovaj izazov ili ušao u sličan izazovov, Nikola je odgovorio:

- Izazovi su ono što me čini živim. Običan život mi je dosadan. Volim da to bude ekstremno, ali da opet bude dobro za mene, pa tako pored ovoga praktikujem i kupanje u hladnim vodama, posebno u zimskim periodima, kao i unapređivanje tela do najvišeg nivoa u svrhu obaranja Ginisovih rekorda. O izazovima koje tek planiram neću pričati jer će biti mnogo zanimljivije kada izlete na "bum", ali želim da naglasim da će sve što ikada budem radio biti realna priča.

Nikola je takođe otkrio da je u jednom trenutku mislio da neće uspeti da završi izazov do kraja.

- To mi se desilo šestog dana, jer sam se loše organizovao. Pojeo sam ujutru 15 jaja i posle toga nisam više bio kod kuće. Kod sestre u gostima sam pojeo još pet jaja i prilično veliku količinu roštilja, tako da je bilo jako teško da ispunim dnevnu kvotu od još deset jaja kada sam došao nazad u svoj stan u vreme iza ponoći. Skuvao sam jaja i trpao jedno po jedno u usta zalivajući vodom da bih što lakše progutao. To sam izgurao čistom snagom volje - kaže naš sagovornik.

Laboratorijski rezultati pre i posle

Nikola na kraju naglašava da niko ne treba da primenjuje ovaj izazov osim ako se ne nađe u sličnoj situaciji poput njegove po pitanju povrede koja neće da se sanira.

Nikola Vejnović

Foto: Martin Sarovski

- Imajte u vidu da ovo u mom slučaju nije bio samo izazov, već i sredstvo za oporavak, a svakome ko smatra da su jaja loša namirnica reći ću da, ukoliko bismo bili prinuđeni da ostatak života jedemo samo jednu namirnicu, najpametnije bi bilo da odaberemo jaja jer su najkompletnija po nutritivnim vrednostima od svih namirnica u prirodi.

On je na samom početku izazova imao praktično odličnu krvnu sliku, a posle 10 dana i 300 pojedenih jaja ponovo je uradio kompletne analize i rezultati su sledeći:

  • leukociti su pali sa 7.1 na 6.1
  • eritrociti su se snizili s 5.56 na 4.46
  • vrednost hemoglobina je drastično opala - sa 165 na 128, kao i vrednost hematokrita koja je pala ispod referente vrednosti

Kada je reč o holesterolu, rezultati su sledeći: glukoza je ostala skoro nepromenjena, urea se povećala, ali je ostala u referentnoj vrednosti, kao i kreatinin, gvožđe, alanin aminotransferaza (alt) i aspartat aminotransferaza (ast).

Ukupni holesterol je sa 2.91 porastao na 3.44, što je i dalje daleko od referente vrednosti koja je 5.20, uprkos unosu ekstremnih količina jela. Nivo lošeg holesterola se povećao sa 0.22 na 0.80, što je i dalje ispod referentne vrednosti od 4.10.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • goran...

    25. novembar 2022. | 13:32

    treba ga biti sramota kokoski u oci pogledati 😁😁😁

    Podelite komentar

  • Aca

    25. novembar 2022. | 13:51

    Rezultati: poceo da snosi i svako jutro kukuriče

    Podelite komentar

  • Neko

    25. novembar 2022. | 14:01

    Čovek nije motor koji se radi serijski nego je svaki čovek individua za sebe tako da će svakako drugačije da reaguje. Dugo se bavim ovim sportom a tek kada dođe u neke godine oko 50-te pokaže se koliko je grešio i gde. Tako da prijatelju moj to ti nije uopšte pametno. Organizam ne može da iskoristi toliku količinu proteina kao što u rezervoar od 20 litara ne možeš da sipaš 30.

    Podelite komentar