• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kratke vežbe u toku dana produžuju život: Istraživanje objašnjava benefite brzih vežbi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dobra vest za anti-sportiste

  • 0
Foto:Shutterstock

Glavna asocijacija na sport i sportiste jeste zdrav život.  Ako pak ne spadate u ovu kategoriju, dobra vest je da čak i kratke vežbe mogu da vam "produže život". Kako to čine i kod čega vežbe od svega tri do četiri minuta mogu da pomognu kako navodi "", razjasnićemo dalje u tekstu.

Naime, univerzitetski  centar Čarls Perkins u Australiji bazirao je novo istraživanje na "energičan povremeni način života", ili kako oni nazivaju to skraćenicom VILPA, odnosno kako kratke vežbe od svega tri do četiri minuta mogu da pomognu, prenosi Science Daily. Naučnici su istraživali tzv. "nagon energije" u svakodnevnim životnim situacijama, kao što je recimo onaj kratak momenat energičnosti kada potrčimo za autobusom i se igramo sa psom, visoko energetska aktivnost koja nam oduzme svega tri minuta.

Foto:Shutterstock

Istraživači su zaključili da ove kratke aktivnosti u trajanju od tri do četiri minuta na dan dovodi do čak 49 odsto poboljšanja kardiovaskularnih organa, jer im kako kažu "produžuje život".

- Nekoliko vrlo kratkih napada energije u ukupnom trajanju od tri do četiri minuta dnevno moglo bi biti mnogo, a postoji niz drugih dnevnih aktivnosti koje se bi mogle da se podese da povećaju broj otkucaja srca - navodi  Emanuel Stamatakis, vođa projekta.

Foto:Shutterstock

Isto kao kada popijete čašu vode kada ste žedni i tako osvežite organizam, isto i ove aktivnosti deluju na vaše srce. Bilo koja dnevna aktivnost može da bude preusmerena u enegiju ovog tipa, zato obratite pažnju kada vam se javi prilika da potrčite ili poskočite da to i uradite, jer je to svakako bolje nego da zakasnite na autobus.

(Ona.rs/Marta Petrović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje