• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Drastične dijete ne "rade posao", tvrdi nutricionista: Napravite ovih 5 malih promena u ishrani

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Razmislite o upravljanju sopstvenim težinom, a ne o gubitku težine", savetuje nutricionista

  • 0
devojka, dijeta, mršavljenje, salata, jelo

Foto: Freepik/bearfotos

Nutriucionista i stručnjak je za britanski "Express" objasnio zašto brze dijete mogu da budu štetne za telo.

Dr Ričard Alison, nutricionsita i šef odeljnja za ishranu u fudbalskom klubu "Arsenal" i registrovani dijetetičar u Britanskoj asocijaciji dijetetičara, podelila je svoje savete o tome kako da počenet da unosite zdravije izbore u svoju ishranu, a da ne preterujete.

- Nakon praznika mnogi od nas će odlučiti da počnu sa restriktivnom dijetom. Kao nutricionista mogu da kažem da je to loša ideja - kaže nutricionista i dodaje:

- Kratkoročne drastične odluke koje rešavaju višak kilograma ne funkcionišu i može biti samo recept za neuspeh. Ako želite da smršate, treba da usvojite dugoročne strategije zdrave ishrane koju možete održavati. Razmislite o upravljanju sopstvenim težinom, a ne o gubitku težine.

Dr Alison je podelila pet malih promena koje ljudi koji žele da smršaju treba da primene da bi poboljšali svoje zdravlje.

Povrće

Prvi savet je da dnevni meni bude pun povrća. Stavite više povrća na tanjir kako biste se duže osetili sitim.

Proteini

Proteini su još jedna vrsta hrane koja je odlično sredstvo za gubitak težine – pomažu u produžavanju osećaja sitosti, pa tako smanjuju rizik od grickanja nezdrave hrane između obroka.

Lepa devojka braon kose pije vodu po vrućini,  vrućina, leto, hidratacija, dehidracija, voda, tečnost

Foto-ilustracija: Shutterstock

Voda

Voda je neophodna za sveukupno blagostanje organizma, ali i održavanje hidratacije tokom dana može omogućiti osećaj sitosti, ali i pomoć pri mršavljenju.

Nutricionista kaže da, ako svako piće koje pijete tokom dana zamenite vodom, ubrzo biste mogli da vidite dobre efekte redovne hidratacije.

Kontrola porcija

Koliko jedete takođe je važno kao i ono što jedete. Čak i obrok koji je zdrav može da dovede do toga dobijete na težini ako ga jedete previše. Kontrola porcija je ozbiljno potcenjena komponenta dugoročnog upravljanja težinom.

Aktivnost

Nutricionista smatra da vežbanje ne mora nužno da bude vezano za teretanu. Ukoliko vodite zauzet život možete, sići iz autobusa stanicu ili dve pre odrednice i da pešačite ostatak puta. Pa čak i 30-minutna šetnja svakog dana znači mnogo. Male promene zaista prave razliku, pa probajte da ih uvedete.

Video: Preživeti sezonu slava: Evo kako da ne dobijete 2 kg po slavi

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje