• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fitnes trener ubeđuje ljude da za mršavljenje ne uzimaju lek za dijabetes: Naučite da se hranite zdravo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čuvena fitnes instruktorka Džilijan Majkls veruje da "čudotvorni lek" za mršavljenje dovodi do povećanja telesne težine kada neko prestane da ga uzima

  • 0
Bojana PR, povrće, voće, zdrava ishrana, trening, mršavljenje Foto: Shutterstock

Bivši trener serijala "Najveći gubitnik" i poznata fitnes instruktorka Džilijan Majkls, ubedila je nekoliko voljenih ljudi iz svog okruženja da prestanu da koriste lek za dijabetes tipa 2, koji je postao popularan kao "čudotvorni" tretman za mršavljenje, a poznat je po svom  generičkom imenu semaglutid.

- Ubedila sam najmanje osam porodičnih prijatelja da ne uzimaju više ovaj lek - rekla je Majklsova za "People" i dodala: - Oni dobijaju lupanje srca, mučninu, osećaju se loše. Toliko grozno da ih je to motivisalo da preokrenu dijabetes tipa 2.

Ovaj lek uzet kroz inekciju jednom nedeljno deluje preko kontrole nivoa šećera u krvi kod odraslih. Iako u informaciji o leku jasno piše da "nije za gubitak težine“, pominje se da "može da pomogne pri mršavljenju" i da su odrasli koji su ga uzimali  izgubili do sedam kilograma.

Ozempic, inekcija za mršavljenje Foto: Shutterstock

Međutim, pored potencijalnih neželjenih efekata koji mogu da se jave kada se uzima semaglutid, a koji uključuju mučninu, povraćanje, dijareju, bol u stomaku i zatvor, Majklsova ističe da veruje da lek dovodi do povećanja telesne težine kada neko prestane da ga uzima.

- Kada prestanu da uzimaju lek, to ima povratni efekat - objasnila je ona: - Znači, ništa ne dobijate. Za godinu dana prestanete da uzimate "drogu" i vratite se nazad. Ništa niste naučili. Niste izgradili nikakvu fizičku snagu ili izdržljivost. Niste naučili kako zdravo da jedete.

Influencer Remi Bader, kome je ovaj lek  propisan 2020. godine, takođe je govorio o povratnom efektu leka. Ranije je rekla da je na kraju dobila "udvostručenje težine", nakon što je prestala da uzima lekove koje su joj propisali jer je imala preddijabetes. Kada je prestala da ga uzima, njeno prejedanje se pogoršalo.

Pored već navedenih nuspojava, dešava se i promena na licu, koji se uglavnom po društvenim mrežama opisuje kao šuplji, opušteni izgled koji se potencijalno može pojaviti nakon brzog gubitka težine na licu kao rezultat uzimanja ovog leka.

Ozempic, inekcija za mršavljenje Foto: Shutterstock

Stoga,  Majklsova želi da podstakne ljude da se edukuju o leku pre nego što odluče da ga koriste.

- Istina je da "ozempik" ima neke prilično značajne nuspojave. Uradite svoj domaći zadatak. Rezultati nisu trajni, u velikoj meri - upozorava ona.

Semaglutid je postao viralna senzacija u Holivudu i šire. Lek je takođe postao popularan i na društvenim mrežama. Na TikTok-u, hešteg informacije o ovom leku imaju ukupno oko 700 miliona pregleda, izvestio je "Men's Health". Kao rezultat ove pomame za njim, lek je u svakom njegovom obliku i nazivu sve teže naći u zalihama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje