• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Omiljena grickalica pomaže da se rešite sala na stomaku i steknete vitak struk

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko pokušavate da smršate, dodajte pistaće u svoj dnevni meni

  • 1
kikiriki, orašasti plodovi Foto: Pixabay

Iako su orašasti plodovi kalorični, oni u isto vreme mogu da pomognu u eliminisanju masnih naslaga, posebno onih na stomaku.

Pored badema koji se odavno nalaze na listi superzdravih namirnica koje čuvaju vitkost, nutricionisti preporučuju da u ishranu uvrstite i pistaće, jer su bogati zdravim nezasićenim mastima, prenosi "Newsbeast".

U studiji iz 2014. godine, objavljenoj u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, navedeno je da konzumiranje orašastih plodova može da pomogne u eliminisanju masnih naslaga sa stomaka.

Konzumiranje pistaća takođe može da utiče i na stanjivanje struka. Studija o ishrani urađena 2014. godine uključila je dve grupe ispitanika; jednoj, koja je imala metabolički sindrom, dodati su pistaći u ishranu, dok je kontrolna grupa bila na sličnom režimu ishrane, ali bez pistaća.

Grupa koja je konzumirala pistaće imala je smanjeni obim struka u odnosu na kontrolnu grupu. Ujedno, kod članova grupe koja je jela pistaće zabeležen je snižen nivo ukupnog i takozvanog lošeg holesterola, a povećan je nivo adiponektina.

Nizak nivo adiponektina može da dovede do gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i metaboličkog sindroma, navode na Klivlendskoj klinici.

U studiji iz 2020. godine, objavljenoj u časopisu Appetite, 30 žena je ujutro pojelo 44 grama pistaća, a da od njih nije zatraženo da prilagode unos kalorija, odnosno nisu menjale postojeće navike u ishrani. U kontrolnoj grupi nalazilo se takođe 30 žena koje nisu dodavale pistaći uobičajenom dnevnom meniju.

Iako žene koje su dodale pistaći svom doručku nisu mršavile, njihova ishrana se vremenom promenila. Jele su manje ugljenih hidrata i skroba, jer im se apetit smanjio i bile su zadovoljnije.

Žena, fitnes, dijeta, mršavljenje Foto: Shutterstock

Pistaći takođe mogu da pomognu upravljanju šećerom u krvi, pokazali su rezultati studije iz 2014. godine. U poređenju sa kontrolnom grupom, osobe koje su jele 25 grama pistaća dnevno smanjile su HbA1C i glukozu u krvi natašte.

Praćenje šećera u krvi može da bude bolji pokazatelj kak telo sagoreva masti za energiju.

Pistaći sadrže oleinsku i linolnu masnu kiselinu, mogu da smanje upalu i oksidativni stres i da poboljšaju mikrobiom creva. Kako navode na sajtu "WebMD", mikrobiom creva može da utiče na sposobnost da smršamo.

Video: Poklonite voljenoj osobi za Dan žena praline iz domaće radinosti

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Hm

    11. mart 2023. | 13:05

    Ja bih od stresa smrsala kada bih se pruzila da ih kupim, koliko su papreni 😵‍💫

    Podelite komentar