• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

3 recepta za detoks-vodu: Pomažu varenju i detoksikaciji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Možda neće potpuno osloboditi vaš sistem svega lošeg, ali će pokrenuti vaš metabolizam

  • 0
Limunada sa čia semenkama, detoks napitak Foto:Shutterstock

Kada se koriste u kontekstu dijete, reči "očistiti" i "detoks" nisu bez kontroverzi. To je uglavnom zato što su neki komercijalni proizvodi za čišćenje i detoksikaciju na tržištu puni šećera i praznih kalorija, što u suštini uzrokuje više štete nego koristi.

Slično tome, vaša jetra i bubrezi su prirodni detoksikatori, tako da konzumiranje hrane za koju se tvrdi da radi na unutrašnjim organima vašeg tela može izgledati suvišno i kao gubljenje vremena i novca.

Tu dolazi voda za detoksikaciju ili infuzirana voda. Ne misli se na industrijske proizvode, već jednostavne recepte za detoksikaciju sa voćem, povrćem i biljem koji možda neće potpuno osloboditi vaš sistem svega lošeg, ali će pokrenuti vaš metabolizam, podržati vašu jetru i isporučiti hranljive materije na prirodan, neškodljiv način. Predstavljamo vam nekoliko recepata.

Voda sa krastavcem, limunom i mentom

Sastojci:

  • 1/2 krastavca
  • 1 limun
  • nekoliko grančica mente
  • voda

Operite i isecite krastavac i limun, a mentu isperite. Stavite krastavac i limun u posudu za vodu. Napunite bokal vodom, promešajte i ostavite da odstoji preko noći u frižideru. Možete nastaviti da dolivate bokal sa još vode nekoliko dana dok ne budete morali da promenite sastojke.

Kako nam pomaže?

Ova osvežavajuća i energizirajuća voda za detoksikaciju puna je vitaminom C i vitamina A, a oba moćni antioksidanti. Limun u interakciji sa enzimima stimuliše želudačne sokove, čisti arterije i krv i pomaže jetri da proizvodi više enzima i oslobađa toksine.

Limun je takođe poznat po svojoj sposobnosti da potpomogne smanjenju upala i poboljša varenje.

Voda za stomak od ananasa i đumbira

Sastojci:

  • 1 šolja ananasa na kockice
  • 2 kašike narendanog svežeg đumbira
  • 4 šolje alkalne vode

Promešajte i ostavite da odstoji preko noći u frižideru.

Ananas sadrži bromelain, enzim koji pomaže varenju i može smanjiti nadimanje. Pića od đumbira su takođe dobro poznata po tome što ublažavaju bolove u stomaku, jer đumbir pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi.

Voda sa celerom

Sastojci:

  • 4 stabljike celera, isečene na male komade
  • 2 šolje vode
  • 1 gaza

Stabiljke celera stavite u blender, pa iscedite prečišćeni celer kroz poroznu gazu. Zatim iscedite sok od čvrstih vlakana u šolju. Ako je ukus prejak, preporučuje se dodavanje dodatne vode da bi se recept razblažio.

To je odličan sastojak za detoksikaciju jer je sadržaj vode tako visok, a cler sadrži visok nivo luteolina i apigenina, antiinflamatornih i neuroprotektivnih sastojaka, piše "Byrdie".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje