• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

5 načina da smanjite unos šećera i brže smršate: Trikovi koje možete da sprovedete odmah

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šećer se krije u proizvodima u kojima uopšte ne očekujemo da ga ima

  • 0
Slatkiši, dijeta, slatko, ishrana, šećer Foto: Shutterstock

Ukusne vazdušaste krofne, čokoladni keksići, sladoled, torte i kolači, gumene bombone… Svako od nas ima “slabu tačku” kad je reč o slatkišima, iako smo svesni da je uživanje u njima atak na figuru, a glavni krivac je, naravno, šećer.

Samo onaj ko je pokušao da u potpunosti isključi dodati šećer iz ishrane zna koliko to ume da bude teško i izazovno. Jer, šećer se nalazi gotovo svuda, pa i u proizvodima u kojima ne očekujemo da ćemo ga naći.

Nutricionistkinja Laura Burak izdvojila je za "Eatthis.com" pet mudrih načina da se što lakše “skinete” sa šećera i lakše izgubite višak kilograma.

1. Zamenite slatkiše hranom sa prirodnim šećerima

- Umesto kolača, čokolade, bombone ili sladoleda pojedite neku voćku - savetuje Laura.

Konzumiranje hrane koja sadrži prirodne šećere je poželjna, čak i u okviru restriktivnijih režima ishrane.

Smuti, voće, bobičasto voće Foto: Shutterstock

2. Koristite zdravije alternative

Ukoliko ste veliki ljubitelj slatkiša, probajte da zasladite svoje obroke, ali na zdrav način. Nutricionistkinja predlaže da jelu ili piću dodate cimet ili kakao, ekstakt vanile, puter od orašastih plodova…

- Pronađite namirnice koje imaju bar malu količinu prirodnih šećera; vremenom će se vaši receptori za ukus promeniti i neće vam se dopadati hrana koja je mnogo slatka - tvrdi nutricionistkinja.

Cimet Foto: Pixabay

3. Pazite šta pijete

Gazirani napici, sportski napici, sokovi, kafe, kokteli… Upravo ste pročitali listu tečnosti koje su pune šećera i njegovih zamena.

- Mnogi se šokiraju kad saznaju koliko se, zapravo, šećera nalazi u samo jednom napitku koji često konzumiraju. Zato je važno da maksimalno ograničite unos ovih pića i da se opredelite za vodu, mineralnu vodu, čajeve i nezaslađenu kafu - savetuje Laura.

4. Čitajte šta piše na etiketama

Kao i na većini bankarskih ugovora, tako su i na etiketama proizvoda važne informacije napisane najsitnijim slovima.

Proizvođači se trude da ne napišu reč “šećer”, ali koriste raznorazne sinonime - med, melasa, sirup, zaslađivač, koncentrat voćnog soka…

5. Uporedite kalorije

Nisu sve kalorije iste - one iz voća i povrća organizam će drugačije tretirati nego one koje potiču iz industrijskih proizvoda.

foto Pixabay foto Pixabay

Iako je broj kalorija isti za, na primer, jednu krofnu i zelenu salatu sa jajima, avokadom, semenkama i maslinovim uljem, telo će imati mnogo više koristi od druge opcije.

- Krofna se uglavnom sastoji od dodatog šećera i zasićenih masti; ne sadrži proteine, pa ćete lako umesto jedne krofne pojesti tri. Ona ne samo što će vam povećati šećer u krvi, već vas neće držati sitim i zadovoljnim, a to će dovesti do gladi i žudnje za hranom - upozorava nutricionistkinja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje