• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručnjak za ishranu objasnio zašto je njegova osmonedeljna dijeta za brze rezultate najefikasnija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako mnogi misle da dijete koje daju brze rezultaste nisu dobre, dr Mozli objašnjava zašto ova uverenja nisu tačna

  • 0
devojka, dijeta, mršavljenje, salata, jelo Foto: Freepik/bearfotos

Guru za ishranu dr Majkl Mozli razotkrio je jedan od najvećih mitova o gubitku težine. On tvrdi da brzo mršavljenje deluje bolje dugoročno nego kada se odvija sporo.

Dr Majkl Mozli je guru za mršavljenje koji obećava brze rezultate kroz različite programe uključujući dijetu 5:2, Fast 800 i Fast 800 Keto. Na svom zvaničnom sajtu razbio je popularni mit o gubitku težine.

Mnogi veruju da je gubitak mnogo kilograma odjednom neodrživ i da je osoba koja je na dijeti predodređena da to ponovo vrati, piše "Express".

Međutim, stručnjak za mršavljenje Majkl Mozli veruje u sasvim suprotno, da je moguće veoma brzo smršati i održati pozitivne rezultate.

On je objasnio da je to zato što mnogi odustaju zbog nedostatka napretka tokom sporih i stabilnih dijeta. Dr Majkl je ukazao na članak pod naslovom "Mitovi, pretpostavke i činjenice o gojaznosti" u časopisu "Nev England Journal of Medicine".

U članku su stručnjaci otkrili da brzi gubitak težine ne mora da bude jednak brzom gojenju - i često je suprotno.

- Nakon što su pogledali brojne studije koje su upoređivale brzi gubitak kilograma sa sporim, zaključili su da bi bilo bolje da kilažu izgubite brzo, a ne sporo - kaže dr Mozli.

Ekspert je takođe ukazao na australijsku studiju u kojoj je 200 gojaznih dobrovoljaca stavljeno na dijetu.

Mršavljenje, dijeta, vežbanje Foto: Shutterstock

Od polovine je zatraženo da sledi niskokaloričnu dijetu (manje od 800 kalorija dnevno) tokom 12 nedelja. Od druge polovine je zatraženo da smanje kalorije za 500 dnevno tokom 36 nedelja.

Iako je druga dijeta sa sporijim tempom bila manje drastična i zahtevala je manje odricanja, mnogi su se zasitili dužine dijete i nedostatka primetnog napretka.

U stvari, dr Majkl je primetio "veoma visoku stopu napuštanja" kod onih koji su na stalnoj, 36-nedeljnoj dijeti. Manje od polovine učesnika je stiglo do kraja programa, dok je više od 80 odsto onih koji su pratili dijetu za brzo mršavljenje došlo do kraja.

- Naši rezultati pokazuju da je postizanje cilja gubitka težine verovatnije, a odustajanje je manje verovatno ako se kilaža brže gubi - kazala je Katrina Purcel, dijetetičarka koja je predvodila studiju.

Međutim, dr Majkl je dodao važno upozorenje - brz gubitak kilograma nije pogodan za svakoga i jako je važno da ljudi na dijeti održavaju pravi balans hranljivih materija ako odluče da ga isprobaju.

Dr Majklova dijeta za brzi gubitak težine zove se "The Veri Fast 800", gde učesnici jedu samo 800 kalorija dnevno tokom osam nedelja. Savetuje se mediteranska ishrana bogata povrćem, voćem, orašastim plodovima, semenkama, mahunarkama, integralnim žitaricama, ribom i morskim plodovima, piletinom, jajima, mlečnim proizvodima i zdravim mastima, uz striktno uzdržavanje od prerađenih masti i namirnica.

Video: Nataša je krenula na dijetu kad su joj pukle pantalone: Čuvam ih, da me podsete koliko sam smršala

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje