• 3

Vreme čitanja: oko 3 min.

Olimpijske igre u podmlađivanju: Milijarder ima 45 godina, a smanjio je starost organizma za 5

Vreme čitanja: oko 3 min.

On se svakodnevno podvrgava skeniranju telesne masti, rutinskim magnetnim rezonancama, a često i invazivnim testovima krvi i stolice da bi video biološku starost svojih organa

  • 3

Olimpijske igre podmlađivanja osmislili su 45-godišnji milijarder Brajan Džonson i dr Oliver Zolman, kako bi imali javni forum za deljenje protokola i potvrđenih rezultata u pokušajima podmlađivanja.

Brajan Džonson je osnivač kompanije Braintree Venmo. Džonson je takođe osnivač Kernela, prvog neinvazivnog sistema za snimanje mozga na nivou društva. Investitor je sintetičke biologije, kompjuterski izvedenih terapija i naprednih materijala.

Blueprint je projekat u nastojanju da se postigne saradnja čovečanstva, veštačke inteligencije i zemaljskih razmera počevši od sebe.

Dr Oliver Zolman je doktor medicine sa sedištem u Kembridžu, Velika Britanija. Njegov cilj je da do 2030. dokaže preokret u starenju u svakom od 78 tipova organa za 25% ispod hronološke starosti, koristeći Zolman nivo 1, 2, 3 protokol. Dr Zolman podučava druge kliničare kako da implementiraju ovaj protokol preko svog onlajn kursa Longevity School, zasnovanog na zlatnim standardnim smernicama kliničke prakse i biostatistici sata biološkog starenja.

Dr Zolman ima gostujuću stipendiju iz medicine zasnovane na dokazima na Univerzitetu u Sidneju, diplomu iz Regenerativne medicine i biologije starenja na King's College London.

"Volim život", kaže Džonson, kome su stroge medicinske intervencije dale zdravlje srca 37-godišnjaka, kožu 28-godišnjaka i kapacitet pluća 18-godišnjaka, prema njegovom timu lekara.

"Ako možemo dramatično pokazati da se starenje može usporiti i preokrenuti, to bi promenilo sve za ljudsku rasu." On dodaje: "Da li se plašim smrti? Ne".

Pre nekoliko godina, Džonson kaže da je naučio da upravlja avionom, dobivši letačku dozvolu. "Bilo mi je zapanjujuće koliko je dobro autopilot upravljao avionom", kaže on. "Pitao sam se da li mogu da napravim autopilot za sebe i svoje telo."

Da bi to uradio, on je verovao u medicinu i tehnologiju.

Dnevna rutina Brajana Džonsona

Njegova fascinacija ga je navela da se pridržava strogog pristupa sa ciljem da preokrene starenje uz pomoć tima od 30 od nutricionista do specijalista za magnetnu rezonancu.

On se svakodnevno podvrgava skeniranju telesne masti, rutinskim magnetnim rezonancama, a često i invazivnim testovima krvi i stolice da bi video biološku starost svojih organa.

Džonson bi ove godine mogao da potroši do dva miliona dolara na svoje telo.

Džonsonovo jutro počinje sa više od 20 lekova i suplemenata za sve vrste navodnih zdravstvenih beneficija: likopen; kurkuma, cink, metformin za sprečavanje polipa creva i mala doza litijuma za zdravlje mozga, rekao je Džonson za "Blumberg".

Džonson troši tačno 1.977 kalorija dnevno i preko 30 kilograma povrća mesečno. Njegov doručak je standardna mešavina brokolija, karfiola, crnog sočiva, pečuraka, belog luka i đumbira, nakon čega sledi puding od orašastih plodova sa orasima i bobicama, i na kraju, obrok od povrća, bobica, orašastih plodova i semenki ( zajedno sa 15 grama 100% crne čokolade i 30 mililitara ekstra devičanskog maslinovog ulja).

Priznaje da je prestao da pije tri unce crnog vina dnevno koje je konzumirao kako bi ispunio metriku.

Sa buđenjem u 4:30 svakog jutra, Džonson radi 35 različitih vežbi. Sve je to deo njegovog projekta Blueprint, gde on meri zdravlje svojih organa kako bi odredio brzinu starenja. Kaže da planira da nastavi ovaj režim zauvek.

Eksperiment u povoju

Ali podaci i uticaj koji njegovi napori imaju na njegovo biološko doba su preliminarni.

Dok stručnjaci za starenje i dugovečnost smatraju da je Džonsonova posvećenost fascinantna, oni kažu da to predstavlja zabrinutost s obzirom na nivo discipline i novca koji je potreban za održavanje rutine - da ne spominjemo, ograničenu nauku koja je na raspolaganju da podrži njegove izbore.

Na mnogo načina, on je "eksperiment koji hoda", rekao je prethodno za "Fortune" Dan Butner, stručnjak za dugovečnost i osnivač Blue Zones LLC. Dodaje da je i dalje vredan pažnje, iako će se rezultati za narednu deceniju pokazati plodnijim.

- Pozdravljam sve koji su pokušali da koriste nauku da žive duže… na kraju će doći do intervencije koja će predstavljati veliki skok u očekivanom životnom veku. Mislim da još nije ovde.

Ali neizvesnost da li će Džonsonov pristup uspeti ili ne, izgleda da ga ne muči. Bogatom izvršnom direktoru ne smeta da bude zamorac.

"Hajde da zajedno igramo beskonačnu igru", kaže za "Fortune". "Ništa od ovoga ne potiče od straha; sve to dolazi iz apsolutne radosti za život i verovanja da postoje veličanstvene stvari koje nas čekaju u našoj sledećoj evoluciji".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Atila

    26. mart 2023. | 10:16

    E moj bogatašu, neke stvari se ipak ne mogu kupiti, a smrt ne potkupiti, koliko god da imas love....

    Podelite komentar

  • Karikaturista

    26. mart 2023. | 10:18

    Dva miliona godisnje za seciranje, zracenje, bockanje i pregled stolice. I sve u cilju odlaganja neodloznog. Mozda treba da procita Godot-a, pa da shvati zasto je zivot da se zivi!

    Podelite komentar

  • Mesao

    26. mart 2023. | 10:18

    Pokušava da potisne osećaj da su mu uzaludne milijarde jer će kad tad umreti. Ne može da se pomiri sa tim, jer veliki novac stvara osećaj superiornosti u odnosu na druge sve dok racionalnim razmišljanjem ne shvati da je fizički kao biće isti kao i ostali ljudi. Nije jedini koji je pokušavao da postane besmrtan. Mnogi vladari su od kasne prošlosti na ovamo to pokušavali. U današnje vreme su neki od bogatih ljudi i po više put imali transplantacije organa kao na primer D. Rokfeler - devet transplantacija srca.

    Podelite komentar