• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta je "obrnuta dijeta"? Ove devojke su povećavale unos kalorija, umesto da ga smanjuju i smršale su

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dijeta je prvi put postala popularna među bodibilderima ranih 2000-ih, a sada se o njoj opet priča na društvenim mrežama

  • 0
Žena, fitnes, dijeta, mršavljenje Foto: Shutterstock

Prošlog januara, Tila Gomez (24) osećala se gojazno i očajno. Bila je na izuzetno restriktivnoj dijeti, ograničavajući se na samo 1250 kalorija dnevno, ali nije gubila na težini.

Činilo se da nikada neće moći da dostigne svoj cilj. Razmišljala je o liposukciji ili da još više smanji unos kalorija. Umesto toga, odlučila je da proba nešto što je videla na društvenim mrežama: da jede više.

- To se zove obrnuta dijeta - rekla je za "The Post" Gomez, kreatorka sadržaja o životnom stilu i ambiciozna glumica iz Los Anđelesa.

- Možete izgubiti salo povećanjem unosa kalorija kako biste obnovili metabolizam nakon kalorijskog deficita. Sada jedem oko 1750 kalorija, vežbam više i mogu da stanem u željenu veličinu - dodala je.

Obrnuta dijeta podrazumeva kretanje između tri ključne faze: deficit kalorija, povećanje kalorija i održavanje. Prvi put je postala popularna među bodibilderima ranih 2000-ih, a sada se o njoj opet priča na društvenim mrežama.

Na "TikTok-u", hešteg #reversedieting je prikupio preko 46 miliona pregleda.

@ericamarie.fit this may be the MOST important part of your weight loss journey #reversediet #fitnesstips #fitnessjourney #foodie #reversedieting #weightlossjourney ♬ original sound - Erica Marie

Ljubitelji ovog pristupa ga prepoznaju kao način da ubrzaju metabolizam tela i sagore masti jedući više hrane bez dobijanja na težini, ali stručnjaci upozoravaju da postoji malo naučnih dokaza iza obrnute dijete i da bi to na kraju moglo da ugrozi vaš metabolizam.

- Pomoglo mi je da preoblikujem svoje telo, stabilizujem hormone i razvijem zdrav odnos sa hranom - rekla je za "The Post" trener reverznog fitnesa Džejsi Lamb (25) iz Dalasa u Teksasu.

Nedavno je izgubila oko pet kilograma tokom ciklusa ishrane, u kojem je počela sa kalorijskim deficitom od 1.700, a završila sa 2.400 kalorija dnevno.

- Mogu da optimizujem svoj metabolizam, jedem više, gubim masti i dobijam mišiće u teretani - rekla je ona.

Obrnuti ciklus dijete počinje sa kalorijskim deficitom, što znači da osoba jede manje od preporučenog unosa kalorija za svoju starosnu grupu. Ženama od 20 do 30 godina savetuje se da unose između 1.800 i 2.400 kalorija dnevno, prema Klivlendskoj klinici.

Nakon što je bila u deficitu između osam i 12 nedelja, osoba počinje postepeno da povećava svoj unos dodajući od 50 do 100 kalorija dnevnom unosu svake nedelje tokom jednog do dva meseca.

Za to vreme, ljudi uključuju ukusne poslastice kao što su čokoladice, kokice, kolačići i slatke žitarice u svoje inače bogate proteinima, hranljive obroke. Povećanje kalorija se nastavlja sve dok osoba koja je na dijeti ne dostigne fazu održavanja, tokom koje jedu između 2.000 i 2.700 kalorija dnevno, a da ne vide povećanje telesne težine.

- Tokom održavanja, ne morate da brinete o sagorevanju kalorija ili povećanju intenziteta vaših treninga - rekla je Lamb, dodajući da bi osoba na dijeti trebalo da ostane u fazi najmanje tri meseca pre početka novog ciklusa.

- Održavanje znači da održavate svoju težinu sa trenutnim nivoom aktivnosti.

A trening snage, uključujući vežbe kao što su čučnjevi, mrtva dizanja, potisak sa ramena i sklekovi, jeste ključan.

I Gomez i Lamb rade 45-60-minutne vežbe dizanja tegova od tri do četiri puta nedeljno kako bi sagorele masnoću iz viška kalorija i zamenili je mišićnom masom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jelena je smršala 83 kg za 18 meseci: Sad pomaže drugima da zauvek izgube višak

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje