• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

18 namirnica koje ubrzavaju mršavljenje: Pristupačne su i ukusne

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pravilno izabrane namirnice za mršavljenje i dijetu mogu vam mnogo pomoći prilikom gubljenja kilograma

  • 0
zdrava hrana Foto: Freepik

Ukoliko pokušavate da smršate ili održite trenutnu telesnu težinu, potrebno je da u ishranu uvrstite namirnice koje mogu da ubrzaju vaš metabolizam.

Za početak izbacite hranu koja vam sigurno smeta i nije korisna vašem organizmu.

Najnoviji statistički podaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da je čak  41.9 posto odraslih ljudi u Sjedinjenim Američkim Država gojazno, a broj, nažalost, raste.

Održavanje idealne telesne težine mnogo je više od same dijete. To je, naime, balans između određenih obrazaca ishrane, vežbanja, stresa, hroničnih stanja, starosti, navika spavanja pa čak i naše okoline.

Ipak, kako objašnjavaju dijetetičari, postoje određene namirnice koje dokazano pospešuju i ubrzavaju mršavljenje.

Pod takozvanim supernamirnicama podrazumeva se hrana bogata nutritivnim vrednostima, koje su odličan saveznik protiv bolesti i daju dodatne dobrobiti telu.

Kako piše eatthis, ovo je 18 namirnica koje obiluju mineralima i vitaminima i koje ubrzavaju proces mršavljenja:

1. Avokado

Avokado je odličan izvor vitamina, minerala, zdravih masti i vlakana. 100 grama ili oko pola avokada sadrži oko 160 kalorija, te ga to čini idealnom namirnicom ukoliko želite da vodite računa o ishrani.

2. Borovnice

Borovnice sadrže prirodne antioksidanse koji se nazivaju katehini. Katehini pokreću gene za sagorevanje masti u vašem stomaku, pomažući vam da sagorevate masnoću brže nego što bi inače bilo moguće.

3. Sočivo

Sistematski pregled i meta-analiza randomizovanih kontrolisanih ispitivanja iz 2016. u Američkom časopisu za kliničku ishranu otkrili su da postoji skroman efekat gubitka težine kada su mahunarke, poput sočiva, uključene u ishranu.

4. Pečurke

Pečurke su idealna zamena za meso, a kada ih spremite na poseban način mogu biti vrlo ukusne. Pečurke su veoma bogate proteinima, a uz to i niskokalorične, što je veoma važna činjenica za sve koji odlučuju da izgube poneki kilogram.

5. Pistaći

Kad su kalorije u pistaćima posredi, znajte da ih ima mnogo manje nego kod drugog koštunjavog voća. Pistaći su odličan izvor antioksidanata, dobrih masti i biljnih sterola. Pored toga sadrže puno dijetalnih vlakana, proteina, kaclijuma, umirujućih vitamina B kompleksa i vitamina E.

6. Čia semenke

U 100 grama čia semena sadržano je 34,4 grama vlakana. Verovatno već znate da vlakna pomažu u varenju, to znači da ćete biti manje naduti. Ovaj udeo vlakana u čia semenu zadovoljava 100 odsto preporučenih dnevnih potreba za vlaknima odraslog čoveka. Čia semenke su zasigurna pomoć kada je u pitanju čišćenje creva, što je imperativ kod mršavljenja.

7. Brusnice

Izaberite nezaslađene sušene brusnice umesto zaslađenih i uživajte u svakom zalogaju znajući da radite nešto dobro za svoje telo.

8. Nar

Nar je pun folne kiseline, antioksidanata, vitamina, vlakana, a sa druge strane je siromašan kalorijama, te je idealan u procesu mršavljenja.

9. Beli luk

Svež ili u prahu, beli luk je idealan kao začin umesto drugih visokokaloričnih aditiva koji sadrže kalorije.

10. Kelj

Studija iz 2014. godine otkrila je da su osobe koje su često jeli lisnato povrće poput kelja imali manje visceralnih masti od onih koji nisu jeli ovo povrće.

11. Ovas

Ovas sadrži impresivnih četiri grama vlakana po porciji, a polovina tih grama je rastvorljiva vlakna koja poboljšavaju sitost za dalji gubitak težine.

12. Brokoli

Sa neophodnim hranljivim sastojcima i malo kalorija, brokoli se može nazvati jednom od glavnih supernamirnica i pomoć za mršavljenje.

13. Kinoa

Kinoa izaziva osećaj sitosti i daje nam energiju. Ona je dosta bogata vlaknima, proteinima i vitaminima.

14. Kakao

Na 100 grama kakao praha ima samo 15 grama masti. Umesto jutarnje kafe, skuvajte sebi kakao i uživajte.

15. Karfiol

Karfiol je odlična zamena za visokokalorične namirnice u jelima – brašno, pirinač, hleb i tako dalje. Niska kalorijska vrednost, odličan balans vitamina, minerala, aminokiselina, proteina, antioksidanata i neznatan udeo masti, stvaraju optimalan unos važnih hranljivih elemenata za sveukupno zdravlje čoveka.

16. Losos

Glavna prednost lososa, i ono po čemu se ova vrsta ribe zaista izdvaja od ostalih ribljih specijaliteta i morskih plodova, jeste njegova nutritivna vrednost i dalekosežni uticaj na celokupni organizam.

17. Spanać

Spanać ima malo kalorija, a mnogo vode i prirodan je izvor proteina i minerala. Vlakna iz ovog povrća pospešuju varenje i pobljšavaju rad creva.

18. Orah

Orasi ublažavaju glad i prirodno su bogati velikom količinom hranjivih sastojaka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje