• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako da smršate u menopauzi: 3 režima ishrane koja daju dobre rezultate

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hormonske promene utiču na brzinu metabolizma, zbog čega u menopauzi gotovo svaka žena dobija na kilaži

  • 0
salata, zdrava hrana, žena Foto: Shutterstock

Izostanak redovnog mesečnog ciklusa, pojava neočekivanih talasa vrućine, noćno buđenje i nagle promene raspoloženja nisu jedini simptomi perimenopauze, odnosno menopauze.

Uz njih u najvećem broju slučajeva “ide” i dobijanje na kilaži, što je posledica hormonskih promena koje utiču na brzinu metabolizma, piše "Newsbeast".

Zdrava ishrana je neophodan saveznik u pravilnom gubitku viška kilograma. Ishrana bogata namirnicama visoke nutritivne vrednosti, sa antioksidantima, dobrim mastima i proteinima daje najbolje rezultate.

Nutricionisti podsećaju da bi ishrana trebalo da bude personalizovana i da odgovara ličnim potrebama. U godinama kad žene ulaze u menopauzu često se javlja i manjak vitamina D, kao i manjak magnezijuma, a neretko i vitamina B12. Zbog toga je preporuka uraditi laboratorijske analize i ukoliko su nivoi vitamina i minerala niski, nutricionista će odgovarajućim namirnicama i suplementima pokušati da popravi nutritivni sastav tela i tako ubrzati metabolizam.

Kalorije jesu važne, ali ne bi trebalo izgubiti iz vida da niskokalorijske dijete ne funkcionišu dobro na duge staze.

Anastasija Kokali, klinički dijetetičar i nutricionista, izdvojila je tri režima ishrane koji mogu da budu od velike koristi tokom menopauze.

1. Dijeta sa malo ugljenih hidrata

Unos ugljenih hidrata ne mora da bude izuzetno nizak da bi doveo do mršavljenja. Dovoljno je obezbediti 30 odsto kalorija iz ugljenih hidrata da biste se rešili viška kilograma.

Strogo izbegavajte bezalkoholna pića, voćne sokove, peciva, kolače i sladoled.

Na meniju nisu poželjne ni rafinisane žitarice poput belog hleba i drugih pekarskih proizvoda od belog brašna, beli pirinač i testenine, izuzev onih od integralnog brašna.

Pecivo, testo, trouglići Foto:Shutterstock

Hidrogenizovana ili delimično hidrogenizovana ulja takođe su u “crvenoj zoni”; zato izbegavajte margarin u bilo kom obliku i ne zaboravite da ga ima i u konditorskim proizvodima - čokoladama, keksićima, bombonama…

Najzad, proizvodi sa niskim sadržajem masti takođe nisu poželjni. Objašnjenje je prilično jednostavno: da bi bili ukusni, moraju da sadrže ili mast ili šećer. Kad proizvodima koji prirodno sadrže mast istu oduzmete, morate da dodate šećer da bi oni bili i jestivi i ukusni.

2. Mediteranska dijeta

Ovaj režim ishrane godinama je na vrhu liste najpopularnijih i najbezbednijih režima ishrane na svetu.

Mediteranska dijeta obuhvata unos svih vrsta voća i povrća, kao i integralnih žitarica, orašastih plodova, semenki i mahunarki. Takođe, u mediteranskoj ishrani zastupljene su i riba, morski plodovi, živina, mlečni proizvodi i biljni začini.

zdrava hrana Foto: Freepik

Na “crvenoj listi” su industrijski proizvodi - gazirana pića, slatkiši, grickalice, rafinisana ulja, mesne prerađevine, kao i proizvodi od belog brašna.

S obzirom na to da ne sadrži namirnice koje vezuju vodu, praktikovanjem mediteranske dijete moguće je izgubiti višak kilograma nakupljenih u perimenopauzi i menopauzi na zdrav i prirodan način.

3. Vegetarijanska dijeta

Veganski i vegetarijanski način ishrane daju veoma dobre rezultate u mršavljenju. Pojedini stručnjaci iz oblasti ishrane smatraju da fleksibilniji vegetarijanski pristup koji uključuje jaja i mlečne proizvode bolje funkcioniše kod žena u postmenopauzi.

Menopauza, vežbanje, sredovečna žena Foto: Pexels

Uz sve navedeno, kvalitetan san, izbegavanje stresnih situacija, kao i redovna fizička aktivnost koja uključuje i kardio-vežbe i trening snage mogu da budu od velike pomoći u gubljenju kilograma izazvanih tranzicijom organizma u perimenopauzu, odnosno menopauzu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vežbe koje "brišu" celulit sa butina: Zablistajte na plaži u najboljem izdanju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje