• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trenutno najpopularnija kačamak dijeta veoma je opasna: Nutricionistkinja otkriva posledice

Vreme čitanja: oko 1 min.

Devojke u Srbiji masovno pribegavaju dijeti na bazi palente, verujući da će tako brzo izgubiti kilograme

  • 0
palenta Foto: Shutterstock

Bliži se leto, te su pripadnice lepšeg pola sve više u potrazi za jednostavnim i lakim načinom da pripreme telo za bikini.

Internet je preplavljen dijetama i receptima za skidanje kilograma, a jedna od najtraženijih je takozvana kačamak dijeta koja, navodno, obezbeđuje brze rezultate bez rizika po zdravlje.

Kačamak dijeta traje četiri dana i podrazumeva konzumiranje palente, paradajza, krastavaca, šargarepe, zelene salate, svežeg kupusa i jabuka. Ono što zbunjuje jeste činjenica da bi u roku od četiri dana trebalo pojesti čak dva i po kilograma palente, što je enorman unos koji zasigurno dovodi do gojenja, a ne do mršavljenja.

Kukuruzno brašno Foto: Shutterstock

Koliko je ovaj režim ishrane zdrav i da li zaista može da dovede do gubitka četiri kilograma za svega četiri dana pitali smo nutricionistkinju Dušanku Lacmanović.

- Osobama koje muče muku sa kilogramima mršavljanje predstavlja veliki izazov u životu - kaže nutricionistkinja Lacmanović za Ona.rs.

- Brzo dolaženje do rezultata više je mit nego istina, ali je isto tako tačno da je zdravo mršavljenje dugoročan cilj koji je 100 posto moguće ostvariti poštovanjem određenih pravila.

Naša sagovornica podseća da svaka dijeta koja nije pravilno izbalansirana, uključujući i ovu "kačamak dijetu", može da dovede do brojnih nuspojava, od kojih su najčešće:

1. Gubitak mišićne mase

2. Usporavanje metabolizma

3. Manjak nutrijenata

4. Kamenje u žuči

5. Glad

6. Umor

7. Razdražljivost

8. Grčevi u mišićima

9. Vrtoglavica

10. Zatvor ili dijareja

Najbolje i najzdravije dijete su one koje podržavaju postepeno gubljenje kilograma i povezuju pozitivne estetske rezultate sa zdravljem; zato je važno da svoju energiju usmerite ka tome.

- Pravilno i zdravo mršavljenje trebalo bi da ima dugoročan efekat za postizanje najboljih rezultata celokupnog zdravlja organizma, kako spolja (fizički izgled), tako i iznutra (zdravlje organizma) - ističe nutricionistkinja Lacmanović.

Dakle, ako ste kojim slučajem planirali da se pridržavate takozvane kačamak dijete, u očekivanju da ćete smršati brzo i zdravo, odustanite na vreme.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dijeta koja smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje