• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je konzumiranje nezdrave hrane u vezi sa kvalitetom sna? Nova studija otkriva na šta tačno može da utiče

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istraživači su zamolili 15 zdravih mladih muškaraca-dobrovoljaca da slede zdravu ishranu i nezdravu ishranu

  • 1
San, nezdrava hrana, brza hrana

Foto: Shutterstock

Nova studija otkriva da konzumiranje nezdrave hrane ispunjene šećerom, zasićenim mastima i prerađenom hranom dovodi do lošeg kvaliteta sna. Kada su učesnici te studije prešli na zdraviju ishranu, njihov kvalitet sna se poboljšao.

- I loša ishrana i loš san povećavaju rizik od nekoliko stanja javnog zdravlja - rekao je Džonatan Sidernes, koautor studije i vanredni profesor na Univerzitetu Upsala u Švedskoj, u saopštenju za javnost.

Problemi sa spavanjem povezani su sa povećanim rizikom od hipertenzije, dijabetesa, gojaznosti, depresije, srčanog i moždanog udara, prema Nacionalnim institutima za zdravlje.

- Nijedna studija ranije nije istraživala šta se dešava ako konzumiramo nezdravu ishranu, a zatim je uporedila sa kvalitetom sna nakon što je ta ista osoba sledila zdravu ishranu - dodao je Cedernaes.

Istraživači su zamolili 15 zdravih mladih muškaraca-dobrovoljaca da slede zdravu ishranu i nezdravu ishranu, nasumičnim redosledom tokom jedne nedelje. Svaka ishrana je sadržala približno istu količinu kalorija.

Pica, slatke pahuljice, ćufte i čokoladni kolači bili su verzija nezdrave ishrane. Zdravija ishrana je sadržala nezaslađeni jogurt, musli, losos i povrće.

San, nezdrava hrana, brza hrana

Foto: Shutterstock

Nezdrava ishrana je sadržala skoro dvostruko veću količinu masti, 44 odsto naspram 23 odsto od zdrave ishrane, i skoro dvostruko veću količinu šećera (17 odsto naspram devet odsto).

San učesnika meren je u laboratoriji za spavanje polisomnografijom, koja koristi uređaj za merenje moždane talase, nivo kiseonika u krvi, otkucaje srca, disanje i pokrete očiju, prema klinici "Mejo".

Rezultati, objavljeni u časopisu "Obesity" pokazali su da su muškarci spavali otprilike isto vreme i da su provodili isto vreme u različitim fazama sna, bez obzira na ishranu. Ali nakon nezdrave ishrane, tokom faze dubokog sna i odmora, količina sporotalasne aktivnosti u mozgu muškaraca je smanjena.

Sporotalasna moždana aktivnost je jedna mera koja pokazuje koliko je san restorativni, a osetljivost na insulin i lučenje hormona rasta su povezani sa sporotalasnim snom.

- Intrigantno je da smo videli da dubok san pokazuje manje aktivnosti sporog talasa kada su učesnici jeli brzu hranu, u poređenju sa konzumiranjem zdravije hrane - rekao je Cedernaes.

U suštini, nezdrava ishrana je dovela do plićeg dubokog sna.

Autori studije su primetili da je njihovo istraživanje bilo ograničeno odabranim učesnicima, od kojih su svi bili fizički aktivni mladići bez problema sa gojaznošću ili težinom, i činjenicom da je bilo samo 15 učesnika.

- Trenutno ne znamo koje su supstance u nezdravoj ishrani pogoršale dubinu dubokog sna. Naša dijetalna intervencija je takođe bila prilično kratka, a sadržaj šećera i masti je mogao biti veći. Moguće je da bi čak i nezdravija ishrana imala izraženije efekte na san - zaključuje Džonatan.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dijeta koja smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Mile

    3. jun 2023. | 03:47

    Jeste loša hrana utiče na san. Ja kad god sam lizo sladoled pre spavanja sanjao sam debele žene da me jure. Užas.

    Podelite komentar