Google pametna sočiva meriće dijabetičarima nivo šećera u krvi

Senzori su dizajnirani tako da očitavaju nivo šećera iz suze korisnika kako bi ih upozorili ukoliko se on približi granici, a ovo im je samo jedna od početnih primena

  • 2

Google-ova ideja da napravi pametna sočiva koja će pomoći osobama koje boluju od dijabetesa polako postaju stvarnost. Kompanija je prošle nedelje obezbedila dva patenta za najsevremeniju tehnologiju biometrijskih senzora.

Kod naučnika poznate pod nazivom "Ophthalmic Electrochemical Sensors", ova kontaktna sočiva posedovaće fleksibilnu elektroniku koja uključuje senzore i antenu. Senzori su dizajnirani tako da očitavaju nivo šećera iz suze korisnika kako bi ih upozorili ukoliko se on približi granici.

Google-ov projekat je samo jedan od brojnih sličnih istraživanja koja se sprovode na univerzitetima i institutima širom sveta. Kako god, sa dva patenta koje je kompanija obezbedila za sebe, sigurno će imati prednost u odnosu na ostale.

U informacijama o patentima vidi se da Google planira da sočiva napaja i povezuje sa drugim uređajima putem antena.

Kompanija je projekat najavila u januaru, ali je još uvek potrebna potvrda Agencije za lekove i medicinska sredstva kako bi se ova sočiva koristila u komercijalne svrhe. Merenje nivoa glukoze u telu je samo jedan od potencijala ovog gedžeta, a ukoliko Google uspe u svim svojim namerama ko zna šta sve možemo očekivati od pametnih sočiva.

(Telegraf.rs / Izvor: mashable.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandara

    23. april 2014 | 08:59

    Nosim sočiva vec 2 godine i mogu da kažem da se jako teško vade i stavljaju dok se ne navikneš. OVO JE KORISNO ali osobe koje ce koristiti ovo imaće sigurno oko 50 manje, više. I NECE moci da potrefe lepo da ga stave. A niti kupiti

  • pero

    23. april 2014 | 01:43

    Ovo bi bilo odlicno, pomoglo bi dosta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA