Uz pomoć saveta ovog milionera uspešno ćete voditi svoj posao!

- Za razliku od nekih, koji nakon što zarade velike sume požele da odu i urade neku ludost, ja nisam takav. Želim da svojim savetima pomognem mladim preduzetnicima - izjavio je milioner Džon Brenan

  • 2

- Džon Brenan je mladi preduzetnik koji je u svojim dvadesetim godinama osnovao start-up ‒ BuzzTable, da bi ga zatim prodao i zaradio nekoliko miliona dolara - piše Business Insider.

Brenan je kao relativno mlad naučio mnogo o poslovanju.

- Za razliku od nekih, koji nakon što zarade velike sume požele da odu i urade neku ludost, ja nisam takav. Želim da svojim savetima pomognem mladim preduzetnicima - kaže Brenan za Business Insider.

Ovo su neki od njegovih saveta:

Dobar tim je važan

"Većina nas prati uspeh konkurencije kao deo dnevne rutine. Nekad me je nerviralo kada bih video da nam „kradu” ideje. Ali to bi trajalo kratko. Znao sam da imam tim koji može da kreira nove i bolje ideje. Stoga mudro birajte ljude."

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Zadržite balans

Previše posla, a malo odmora i zabave često vodi do "izgaranja". Zapamtite da je vođenje kompanije maraton, a ne sprint i stoga na svakih par meseci svoj tim radnika treba počastiti „team bulidingom”, gde će se ljudi družiti i aktivno i pasivno.

Vi, vaš plan i vaša zvezda vodilja

"Odvojite neko vreme i dobro razmislite gde će vaša kompanija biti za šest meseci. Budite iskreni prema sebi. Da li imate jasan plan? Ako želite da vodite posao potrebno je da unapred razradite plan. On će biti vaša zvezda vodilja i mnogo godina kasnije. Da biste napravili dobar plan potrebno je da i sami imate dovoljno znanja i veština. Možete da imate članove tima koji će se baviti marketingom, finansijama, prodajom... Ali iznad svega, vi morate da znate šta od njih očekujete. Ako vide da ni vi ne znate šta radite i oni će se osetiti nesigurno.”

Komunicirajte pravilno

Foto: Foter/Victor 1558 Foto: Foter/Victor 1558

"Razumevanje vodi ka međusobnom poštovanju. Treba da znate da svaki član vašeg tima ima težak posao. Programeri ne mogu da prodaju, a prodavci ne mogu da programiraju. Zato rade kao tim. Bitno je da razumete svakog od njih, jer će onda oni razumeti vas i vaše probleme. Tako ćete moći zajedno da ih rešavate."

Postavite ciljeve

"Za razliku od dugo postojećih kompanija čiji su ciljevi najčešće vezani za prihode, nove firme na početku često nemaju nikakvu zaradu, pa postavljanje ciljeva može biti „maglovito”. Zbog toga je važno da nađete izvore prihoda."

Učinite prve potrošače srećnim

Ovaj momenat se zove „aktivacija”. Vaši prvi potrošači treba da dožive sjajne utiske. Ako uspete njih da zadovoljite, to znači da ste „pokrenuli lavinu”. Zato im nemojte govoriti čemu služi vaš proizvod. Pokažite im.

Foto-ilustracija: Foter.com/Victor 1558 Foto-ilustracija: Foter.com/Victor 1558

Pokretanje sopstvenog posla nije uvek laka odluka. No, plodovi svake teške odluke su uvek lepi. Možda to nisu uvek milioni kao u Brenanovom slučaju, ali postoje razne prednosti koje preduzetnički život donosi. Među njima su mogućnost da raspolažete svojim vremenom i novcem kako želite, da birate vaše ciljeve i da se usmeravate shodno svojim težnjama. Zato je jako važno da se dobro pripremite ‒ finansijski, ali i da se naoružate potrebnim veštinama i znanjima. Te veštine i znanja danas nisu mistifikovane kao nekad. Mogu se steći relativno brzo putem kratkih edukativnih programa.

Takvi programi postoje i kod nas. Tako je, na primer, na Business Academy u Beogradu, pokrenut smer Preduzetništvo, namenjen upravo onima koji žele da pokrenu svoj biznis. Na ovom programu mogu se steći potrebne veštine i znanja iz oblasti vođenja biznisa, marketinga, prodaje, finansija, planiranja i investiranja, ali i znanja potrebna da na pravi način rukovodite svojim timom, pregovarate sa klijentima i postanete lider. Više o programu možete saznati ovde.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA