• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Koja ste književna heroina iz 19. veka po Zodijaku: Ko je Ana Karenjina, a ko Džejn Ejr

B. P.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Svaka protagonistkinja nosi specifikaciju horoskopskog znaka

  • 0
ples, bal, svečani bal Foto: Shutterstock/EvGavrilov

Bilo da ste više ljubitelj knjiga ili filmova, sigurno je da imate omiljenog lika. Često su neke heroine iz knjiga prenesene i na filmsko platno, a koja je vaša omiljena?

U nastavku možete pročitati koja književna heroina iz 19. veka opisuje vas po horoskopskom znaku.

Ovan: Džo Marč ("Male žene", Luiza Mej Alkot, 1868)

Iako klasični roman o punoletstvu Luize Mej Alkot opisuje živote četiri sestre Marč, Džozefina (Džo) Marč predstavljena je kao glavna protagonistkinja romana. Ona je postala jedan od najpopularnijih likova u književnosti od objavljivanja romana pre više od 150 godina.

Džo je hrabra, gruba, jake volje, odana i neosporno simpatična: drugim rečima, suštinski Ovan. Poput Ovna, Džo duboko ceni svoju nezavisnost i hrabro se suočava sa svetom po sopstvenoj volji pod njenim uslovima. Tokom čitavog romana ona sazreva i uči kako da bolje usmeri ambicioznu prirodu uprkos preprekama sa kojima se suočava, piše "Parade".

Bik: Fani Prajs ("Mensfild park", Džejn Ostin, 1814)

Izuzetna u ikoničnim književnim delima Džejn Ostin, protagonistkinja Mensfild parka često je pogrešno shvaćena kao slaba. Međutim, Fani Prajs je mnogo više nego što njena slaba i pokorna spoljašnjost može navesti druge da veruju.

Njen lik kroz priču uči kako da pronađe hrabrost i izgradi samopouzdanje, borbu sa kojom Bik često može da se poveže. Kao i Bik, Fani je osetljiva osoba koja voli prirodu i poeziju, a i saosećajna je i empatična sa dubokim osećajem integriteta, razuma i zdravog razuma.

gordost i predrasude Iz filma "Gordost i predrasude" / Printskrin: Youtube/Movieclips

Blizanci: Ema Vudhaus ("Ema", Džejn Ostin, 1816)

Kao i Blizanci, Ema je komunikativna, živahna, inteligentna i društvena, ima neosporan šarm kojim lako može da privuče druge. Međutim, ona takođe oličava manje poželjnu sklonost Blizanaca da se meša u način na koji se meša u živote drugih kao samoproglašena provodadžija. Tokom svoje priče, Ema mora da nauči da nije uvek u pravu i da su nesporazumi neizbežni. Da bi pronašla pravu sreću, treba da poveže dar komunikacije sa iskrenim srcem i saosećanjem.

Rak: Helen Hantingdon ("Stanar Vajldfel hola", En Bronte, 1848)

Helen pokazuje Rakovu emocionalnu prirodu kada pristaje da se uda za muškarca iz ljubavi uprkos uznemirujućim pogledima na njegove duboko ukorenjene mane misleći da će moći da ga "popravi" . Međutim, kada se jednom uda, muž je zlostavlja, a posle godina lošeg tretmana, Helen zauzima stav, krši zakon i društvena očekivanja tog vremena bežeći sa sinom, odlučna da ga spreči da postane poput oca. Odlazeći, ona pokazuje Rakovu ljubavnu i zaštitničku prirodu stavljajući potrebe sina ispred svega.

Lav: Ana Arkadjevna Karenjina ("Ana Karenjina", Lav Tolstoj, 1878)

Uprkos Aninom moralno sumnjivom izboru da se upusti u vanbračnu aferu koja iskorenjuje ceo njen svet, ona ostaje plemenit i strastven lik koji je odlučan da živi život pod svojim uslovima bez obzira na sve. Poput pravog Lava, Ani je ljubav jača od svega, čak i dužnosti koje se od nje očekuju kao žene uglednog državnika. Nekima ona može izgledati sebična, međutim, njena borba da sledi srce u svetu kojim dominiraju muškarci bila je revolucionarna za njeno doba.

Devica: Mina Marej/Harker ("Drakula", Bram Stoker, 1897)

Kao glavna ženska uloga u inače muškoj postavi likova, Mina Harker (rođena Marej) drži se kao vitalni deo tima koji na kraju lovi vampira. Usmeravajući analitičku energiju Device, Minine organizacione i posmatračke veštine pomažu grupi da formuliše planove akcije koji dovode do njihovog konačnog trijumfa nad Drakulom.

Mina je praktična, mirna, inteligentna, odana i duboko zaljubljena u muža Džonatana. Kada Drakula cilja na nju, to se smatra uvredom za Mininu duhovnu čistotu, a vraćanje izgubljene vrline postaje pokretačka sila za ceo tim, slično kao Devičina stalna potraga za čistoćom i savršenstvom.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na kom mestu je vaš znak: Stručnjaci su napravili rang-listu nevernika po horoskopu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Horoskop