Seckanjem povrća činite ga zdravijim - ali samo ako odmah uradite još jednu stvar

Seckanje povrća pre pripreme i služenja povećava njegovu nutritivnu vrednost, pa je tako zeleniš zdraviji za vas

  • 1

Dok blendanje i pravljenje pirea od povrća može da uništi vlakna kojima obiluje, seckanje oslobađa zdrave enzime koji podstiču varenje.

Rešite se celulita bez odlaska u teretanu - uz pomoć ova 4 trika imaćete savršeno izvajano telo

Nutricionisti skreću pažnju na to da seckanjem povrća pospešujete proces koji već sprovodite vašim zubima. Ali, kada iseckate povrće nemojte ga ostavljati da dugo stoji pre nego ga jedete.

Foto: Pixabay

Karli Feigan, nutricionista i vlasnik ordinacije, istakla je da seckanjem povrća brže dolazimo do hranljivih materija. Povrće pored vitamina C i kalijuma, sadrži i polifenole koji biljkama daju boju, povrću daju gorak ukus i izvor su antioksidanata koji štite naše telo od štetnih molekula i utiču na jačanje imunog sistema.

Seckanje povrća kao što je šargarepa može da poveća nivo antioksidanata za skoro 200 odsto. Enzimi koji se oslobađaju kada sečete povrće slični su onima koji jabukama i avokadu daju braon boju kada se iseku. Ovaj proces poznat je kao enzimsko crnjenje.

Foto: pixabay.com

Seckano voće i povrće treba držati u frižideru kako ne bi promenilo boju, ali ne smete da ga ostavljate da dugo tako stoji zato što ako dugo stoji troše se njegovi hranljivi sastojci.

-Ukoliko odmah jedete iseckano povrće, imate više koristi od hranljivih sastojaka kojih ima u velikoj količini, rekla je Karli.

Seckanje povrća dovodi do zaustavlajnja protoka hranljivih materija koje pokreće voda kao što je vitamin C i folna kiselina. Zbog toga, što duže povrće stoji iseckano više sastojaka se gubi. Dokazano je da povrće gubi 15 do 55 odsto vitamina C za nedelju dana, dok spanać gubi 90 odsto u prvih 24 sata od momenta kada je ubran.

Foto: Pixabay

Ista situacija je i sa popularnim smutijima, piše Daily Mail. Ukoliko ostavite smuti da stoji tri sata pre nego ga popijete, nećete dobiti ništa hranljivo iz njega.

Daljinac

(M.Krstić/m.krstic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • veganka

    1. februar 2018 | 13:19

    secenje povrca je ravno genosigu, biljke imaju dusu i jedne su od najinteligentnijih bica, sto su nauka i sai baba empirijski dokazali!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA