• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kada kupujete kremu, obratite pažnju na ove simbole. Značajni su i tokom korišćenja proizvoda

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čitanje oznaka na kozmetičkim pakovanjima znači bezbednije korišćenje proizvoda

  • 0
deklaracije kozmetičkih proizvoda Foto: Profimedia/Alamy

Prilikom odabira kreme za lice, mleka za telo ili bilo kog drugog kozmetičkog proizvoda, na deklaracijama obično gledamo osnovne sastojke i rok upotrebe. Pored toga, na ambalažama su i drugi važni simboli koji nam mogu pomoći da bezbedno koristimo omiljene proizvode, i tokom njihove kasnije upotrebe.

deklaracije kozmetičkih proizvoda Foto: Profimedia/Alamy

Simbol otvorene kutijice je veoma važan jer označava period nakon otvaranja bočice bezbedan za upotrebu proizvoda. Broj na ovom simbolu pokazuje koliko meseci proizvod može biti otvoren (6 M - šest meseci). Dakle, dok rok trajanja govori koliko dugo se proizvod može čuvati pre otvaranja, ova oznaka (PAO - Period After Opened) znači koliko se proizvod može koristiti nakon prvog otvaranja zaštitnog poklopca ili folije.

Simbol peščanog sata označava datum upotrebe proizvoda. Može biti praćen datumom ili rečima „najbolje upotrebiti do“ i veoma je važno ispoštovati navedeni rok, bez obzira na to da li je proizvod otvoren ili ne - ni hermetički zatvoren proizvod nakon isteka roka nije za upotrebu.

deklaracije kozmetičkih proizvoda Foto: Profimedia/Alamy

Trougao strelica, poznat i kao „Mobijusova petlja“, označava mogućnost reciklaže ambalaže proizvoda, dok ruka koja upućuje na knjižicu znači da se na letku, brošuri ili drugom umetku nalaze informacije ili uputstva koja se ne mogu navesti na primarnoj etiketi. To je obično lista sastojaka, uputstvo za upotrebu ili upozorenja. Ovaj simbol je posebno koristan za manje kozmetičke proizvode, kada nema dovoljno prostora na ambalaži  za popis svih informacija o proizvodu.

Čitajte oznake i užuvajte u nezi proizvodima koje ste odabrali.

Video: Da li ispravno koristite kremu za sunčanje?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota