• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jelena otkriva moć joge lica: Čarobna formula za svež i mladalački izgled

Vreme čitanja: oko 3 min.

Reč je o tehnici koja uključuje vežbe, masažu i akupresuru. Stimuliše sve mišiće lica i vrata, kožu i limfni sistem, uklanja napetost i sprečava nepoželjnu mimiku.

  • 0

Među poklonicima prirodne lepote i dostojanstvenog prihvatanja starosti i promena koje ono neminovno donosi, joga lica postala je jedna od najpopularnijih metoda za postizanje i održavanje zdravog i jedrog izgleda. Reč je o tehnici koja uključuje vežbe, masažu i akupresuru. Stimuliše sve mišiće lica i vrata, kožu i limfni sistem, uklanja napetost i sprečava nepoželjnu mimiku.

Oni koji predano vežbaju jogu lica tvde da umanjuje bore, čini da koža lica bude zategnutija i jedrija, a sveukupan izgled lica poboljšan.

- Jogom lica vraćamo jedrinu i zdrav izgled. Neke žene prvo primete da im kapak nije više spušten, neke uoče da su im podignutije jagodice ili blaže nazolabijalne bore, ali ono što je svim ženama koje usvoje ovu naviku zajedničko jeste da lice dobije izgled bez napetosti, konturisanije je i svežije - objašnjava Jelena Jovanović, sertifikovana instruktorka joge lica, koja kroz online treninge promaže ženama da dođu do željenog cilja. - Kada se pokrenu mišići, poboljša cirkulacija krvi i limfe i koža oživi, odložiće se znaci starenja, a ublažiće se već postojeći.

Prema Jelninim rečima, vreme za koji se postižu prvi rezultati je individualno, ali njena praksa govori da u roku od jednog do tri meseca gotovo svaka žena ima vidljivu promenu. Kao i u svemu, doslednost je ključ, a trajni rezultati postižu se samo redovnim vežbanjem. Idealno bi bilo i kada bi vežbe pratio zdrav stil života, kvalitetan san i izbalansirana ishrana.

- Koliko god je sve teško uskladiti sa savremenim tempom i načinom života, moje iskustvo je pokazalo da je joga lica kao klupko koje se odmotava - jedna dobra navika vuče drugu - priča Jelena.

Motivi različiti, uspeh isti

- Joga lica ne poznaje ograničenja kada su godine u pitanju, te je svaki trenutak dobar da počnete sa vežbanjem. Takođe, ne zahteva ni posebnu opremu, niti previse vremena: nekada će trening trajati 10, nekada 15 ili 20 minuta - ističe instruktorka i dodaje da su motivi za vežbanje su različiti - kod mladih žena vežbe su dodatak u nezi lica i borbi protiv nepravilnosti na koži, hormonalnih promena ili prevencije bora, dok je ženama u zrelijim godinama cilj vraćanje jedrine i ublažavanje znakova starenja.

Joga Lica

Foto: Privatna arhiva/ Jelena Jovanović

Žene neretko kao razlog navode i bol u vilici, njeno nesvesno stiskanje ili škripanje zubima kao rezultat nakupljenog stresa, a sve se to značajno ublažava ili potpuno nestaje kada se mišići opuste vežbom. I samu Jelenu do joge lica dovela je potreba za dodatnom negom:

- Imala sam 32 godine, porodila se po drugi put i bila sam na klackalici porodičnih i poslovnih obaveza kada sam primetila da izgledam umorno i starije. Invazivne metode nisu bile moj izbor, pa sam se okrenula sopstvenoj nezi drugim metodama. I od tada sam zaljubljenik u jogu lica, a dan-danas me oduševljava spoznaja koliko možemo da doprinesemo sopstvenom boljitku pravim izborom nege.

Pratite svoj ritam

Tokom vežbanja joge lica budite spremne na ponekad gotovo komične izraze lica neophodne za aktivaciju mišića. Ovo ne čudi ako se uzme u obzir da se ispod naše kože lica i vrata nalazi više od 50 mišića koje je potrebno aktivirati.

- Mišići na licu i vratu su povezani, pa nije neobično da, kada želimo da podignemo kapke, aktiviramo mišiće čela, ili, na primer, kada želimo da podignemo uglove usana, moramo vežbom da pogodimo mišiće obraza - objašnjava Jelena i naglašava: - Veoma je važna pravilna tehnika izvođenja kako ne bismo stvorile nove, produbile postojeće bore ili dovele do napetosti u mišiću. Moja preporuka je da uvek vežbate pred ogledalom. Kad god osetite bol ili napetost u vilici, vratu, ramenima…, prekinite vežbu i ponovo, korak po korak, formirajte položaj. Ne zaboravite na disanje, ne zadržavajte dah, već se opustite dok dišete lagano, kroz nos, stomakom.

I ne forsirajte sebe, uvek osluškujte svoje trenutne mogućnosti, iznenadiće vas brzina kojom ćete napredovati.

(Ona.rs / Tamara Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota