• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako da se rešite podočnjaka: Kućni tretman ublažava tamne krugove ispod očiju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izraženi podočnjaci najčešće su posledica loše navike koju nesvesno praktikujemo

  • 0
nega lica, koža, vlažna maramica

Foto: Shutterstock

Možda ste se posle burne noći probudili sa tamnim kolutovima oko očiju. Možda su podočnjaci posledica loše ishrane poslednjih dana. Ili je za njih, ipak, kriva neadekvatna nega?

Šta god da je razlog, većina nas se makar jednom u životu probudila sa neprivlačnim tamnim krugovima ispod očiju.

Dermatolozi navode mnogobrojne razloge ove pojave – počev od sastava kože, pigmenta i melanina. Jedan ili više faktora, kažu stručnjaci, mogu da budu krivci. Ako ne spavate dovoljno, konzumirate cigarete i/ili alkohol, provodite previše vremena na suncu ili jedete hranu koja sadrži veće količine soli, podočnjaci mogu da budu izraženiji.

Takođe, i godine igraju značajnu ulogu – što više starimo, to kolutovi ispod očiju imaju tendenciju da postanu tamniji.

Ipak, dermatolozi kažu da je jedna navika glavni krivac za izražene podočnjake. Praktikuju je gotovo svi, i ne sluteći da tako „utiru put“ podočnjacima da ostanu na licu - agresivno trljanje kože ispod očiju.

- Često trljanje očiju usled alergijske reakcije, kao i energičnije skidanje šminke, mogu da budu uzrok pojave podočnjaka – kaže dermatolog Džošua Zinker.

- Trljanje kože, koja je oko očiju tanja nego na drugim delovima lica, podstiče povećanje proizvodnje melanina, što dovodi do tamnih mrlja. Prejako trljanje očiju može da izazove upalu i dodatnu proizvodnju pigmenta. Zato vodite računa da šminku skidate blagim i nežnim pokretima kako se ujutro ne biste probudili sa podočnjacima.

Jedan od najboljih kućnih tretmana za uklanjanje tamnih kolutova ispod očiju su hladne komprese od krastavaca ili ohlađene kesice zelenog ili crnog čaja.

Komprese pomažu kod nadutosti tako što sužavaju krvne sudove. Dovoljno je držati ih desetak minuta. Sličan efekat mogu da proizvedu i kašike koje ste na nekoliko minuta stavili u frižider, a onda ih prislonili ispod očiju.

Video: Kilogram botoksa može da ubije bilo koju osobu: Da li i dalje želite da vršite estetske zahvate?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota