• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Devojka koja ruši standarde lepote: Ima hirzutizam i želju da je okolina prihvati

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hirzutizam je medicinsko stanje koje može nastati od viška muških hormona pod nazivom androgeni, pre svega testosterona

  • 0

Kako je biti žena sa izraženim dlakama na telu vrlo dobra zna dvodasetdvogodišnja Arijana iz Amerike. Kada je imala 14 godina, Arijana je primetila da su joj na licu izrasle tri crne dlake.

Iako je uvreženo mišljenje da devojke ne smeju sebi da dozvole ni jednu dlaku viška na telu, Arijana je odlučila da se bori protiv takvog stava.

Naime, Arijana pati od preterane maljavosti ili hirzutizma, koji pogađa ukupno od pet do deset odsto žena, a karakteriše ga dlakavost na delovima tela gde je tipična za muškarce; npr. iznad usne, na bradi, grudima, stomaku, leđima i sl.

Šta je hirzutizam?

Hirzutizam je medicinsko stanje koje može nastati od viška muških hormona pod nazivom androgeni, pre svega testosterona.

Visok nivo androgena može izazvati hirzutizam, dok se ostali znaci mogu razviti vremenom i zovu se virilizacija.

Uzrok nastanka hirzutizma

Hirzutizam može biti posledica: povećane produkcije androgena, povećane biološke aktivnosti androgena, povećanog metabolizma androgena u androgeno potentnije metabolite, smanjenja metaboličkog klirensa androgena, povećane senzitivnosti ciljnog tkiva na testosteron.

Bolesti i poremećaji koji dovode do hirzutizma su: poremećaji ovarijuma (sindrom policističnih ovarijuma, hipertekoza, tumori), poremećaji nadbubrežnih žlezda (Cushingov sindrom, kongenitalna adrenalna hiperplazija, karcinom, tumori), idiopatski hirzutizam, lekovi (difenilhidantion, diazoksid, glikokortiokoidi, ciklosporin, androgeni i dr.), akromegalija.

"Razumem zašto me skoro svi zagledaju"

Arijanina maljavost je posledica policističnih jajnika; što je inače i najčešći uzrok hirzutizma koji kod devojaka i žena može uzrokovati visoki stres, nisko samopouzdanje, lošiju sliku o sebi, pa čak i depresiju, osećaj srama i izbjegavanje pojavljivanja u društvu.

@ariananeverlikedyou #DIYwithBlock #DuetDoWet #28DaysOfEucerin #fyp #foryou #girls ♬ original sound - wap

Svoju borbu sa ismevanjem zbog izgleda Arijana je podelila na društvenoj mreži TikTok, gde je objavila video-snimak u kom u zelenom bikiniju pokazuje telo, a uz to je objasnila:

- Svi me pitaju da li sam Latinoamerikanka; nije li očigledno? Zbog hirzutizma doslovno imam dlake svuda, a uklanjam ih samo ponekad i s nekih mesta na kojima mi smetaju. Razumem zašto me skoro svi zagledaju, ali ja stvarno želim da me ljudi prihvate, jer sam mnogo više od mog stanja.

Iako su je jedni kritikovali, drugi su podržali Arijanu i pohvalili njenu hrabrost i samopouzdanje.

- Kao Latinoamerikanka sam izuzetno dlakava, što mrzim. Brijem se doslovno od glave do pete, ali volim da vidim žene kao što si ti, jer shvatam koliko smo posebne - napisala je jedna devojka.

- Pošteno, pravi muškarci se nikada ne bi žalili, uvek se rugaju nezreli dečaci koji još žive s mamama - dodala je druga.

Video: Trik koji će vam olakšati život: Kosa je čista za čas a vreme pranja i sušenja upola kraće

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota