• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Određivanje podtona: Mali trikovi koji pomažu da odredite kojoj nijansi kože pripadate

Vreme čitanja: oko 2 min.

Saveti koji mogu da vam pomognu pri izboru pravih nijansi šminke, ali i odeće

  • 0

Kada je naša koža u pitanju znamo da odredimo da li smo svetlog ili tamnijeg tona, ali podtonovi su potpuno drugačiji i često mogu da promene ili pokvare izgled šminke, pogotovu što ne znamo kako da ga odredimo i spram njega biramo puder, korektor i odgovarajuću paletu boja.

Prema rečima poznatog šminkera Roberta Sesneka, dok se tonovi kože kreću od veoma tamne do veoma svetle boje, podton se odnosi na nijansu koja se nalazi unutar te boje. Vaš ton kože se može menjati tokom cele godine (za nijansu ili dve tamnije tokom leta ili možda svetlije u zimskim mesecima), ali vaš podton se nikada ne menja.

Zašto je korisno znati svoj podton?

Ako ste se ikada mučili da pronađete svoju ispravnu nijansu pudera, proces bi se mogao olakšati samo poznavanjem vašeg podtona. Kada isprobavate nijanse, najbolje je da to testirate od centra lica do sredine vrata, jer će vam to dati najtačniji prikaz .

Jedan od ciljeva usklađivanja nijansi je da se izbegne linija razgraničenja - vidna linija razlike između lica i vrata. Za Sesneka, jedna od najčešćih grešaka u šminkanju koje vidi su neusklađene podloge i mešanje neodgovarajućih nijansi pudera i korektora koji zajedno daju flekav izgled licu.

Određivanje podtona

Da biste odredili podton vaše kože, jednostavno pogledajte vene na zglobovima. Plave ili ljubičaste vene na zglobu obično ukazuju na to da imate hladne podtonove, dok zelena ili boja masline znače da imate topliji podton. Ne možete da procenite? U tom slučaju verovatno imate neutralan podton kože.

Još trikova za određivanje

Uzmite čisto beli komad odeće ili čak samo komad belog papira. Na jakom, prirodnom svetlu, držite predmet do lica. Ako vam koža izgleda ružičasto u poređenju sa tim, vi ste hladnog podtona. Ako vam lice izgleda više žuto, vaš podton je topao.

Ako osećate da izgledate bolje u prljavo belim ili kremastim nijansama, a ne u potpuno belim, to je još jedan znak da ste možda toplih tonova. Ako možete da nosite obe boje bez osećaja da vaše lice izgleda "isprano", možda imate neutralan podton.

Izlaganje suncu

Izlaganje suncu je veoma značajno kada je u pitanju otkrivanje podtona vaše kože. Ako lako izgorite, hladan ste podton. Ako lako potamnite, topli ste.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota