• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

4 namirnice koje brišu godine s lica: Jedite ih za lepu i glatku kožu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ishrana za zdravu i lepu kožu podrazumeva pre svega balansiranu hranu

  • 0
dijeta devojka, salata, zdrava hrana, brokoli, povrće Foto: Shutterstock

Verujemo da ste čuli izreke: "Vi ste ono što jedete" i "Lepota dolazi iznutra", a kada je u pitanju nega kože, obe su istinine.

Skoro svaka žena želi zdravu i lepu kožu i upravo su im iz tog razloga ormarići u kupatilu puni raznih hranljivih krema.

Međutim, izgleda da ono što se nalazi na tanjiru određuje koliko će vaša koža biti zdrava, više od krema koja se nalaze u ormariću.

žis, salata, zdrava hrana, žena Foto: Shutterstock

Ishrana za zdravu i lepu kožu podrazumeva pre svega balansiranu hranu, sa vitaminima i mineralima koji imaju veoma važnu ulogu.

Adekvatnim odabirom namirnica, kao i unošenjem dovoljne količine tečnosti, možete blagotvorno uticati na izgled i zdravlje kože.

1. Brokoli

Kao kompleks vitamina, minerala i karotenoida, ima izuzetno povoljan uticaj na kožu. Brokoli sadrži sulforafan koji štiti od stvaranja opekotina kod preteranog izlaganja dejstvu sunca. 

Brokoli, zeleno povrće, zdrava hrana Foto: Unsplash/louishansel

2. Riba

Birajte ribe poput skuše, lososa, sardine ili inćuna. Losos sadrži oblije omega 3 masnih kiselina, koje stvaraju zaštitnu membranu oko ćelija tela. Što je membrana jača, ćelije su u mogućnosti da zadrže veću količinu vode, a koža potom izgleda lepše i mlađe. Sitnije ribe bogate zdravim mastima i omega 3 masnim kiselinama deluju i protiv upalno, te pomažu koži.

3. Šargarepa

Šargarepa sadrži beta-karoten koji je veoma bitan za dobar i zdrav ten, obnavlja ćelije kože i štiti je od neželjenih UV zračenja. Takođe šargarepa je bogata vitaminom A i vitaminom C.

Šargarepa Foto: Pixabay

Vitamin C pospešuje razvoj kolagena što kožu čini elastičnijom, a takođe sprečava i nastanak bora. Ishrana bogata vitaminom A, vitaminom C i beta karotenom može sprečiti nastanak mrlja na koži.

4. Paradajz

Paradajz je još jedna namirnica koja je veoma dobra za zdravlje kože. Bogat je vitaminom C, sadrži i skoro sve karotenoide, a posebno likopen. Likopen u kombinaciji sa beta-karotenom i luteinom može da zaštiti kožu od oštećenja koja su izazvana zbog prekomernog izlaganja suncu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota