• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Krisi Tajgen na meti: Jesu li poznate ličnosti dužne da budu transparentne po pitanju plastične hirurgije?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ne čini se poštenim nametanje pritiska na javne ličnosti kada se podvrgnu nekoj plastičnoj operaciji

  • 0
Chrissy Teigen, Krisi Tajgen Foto: Tanjug/AP

Da li nam poznate ličnosti uopšte duguju objašnjenje i javno istupanje po pitanju ličnog iskustva sa korekcijama plastične hirurgije? Da li mislimo da od svih poznatih ličnosti treba očekivati da javno otkriju sve o svojim operacijama i tretmanima?

Krisi Tajgen je uvek bila dobra u pružanju fanovima prilično transparentnih i neuređenih uvida u svoj život na društvenim mrežama.

Prošlo je skoro godinu dana od kada se Krisi Tajgen podvgnula proceduri uklanjanja sala iz obraza kako bi eliminisala deo masnoće, a ona od tada, po mišljenju mnogih, jedva da liči na sebe. Prošle godine Krisi je na Instagramu podelila video u kom pokazuje obožavaocima rezultat plastične operacije koja se zove uklanjanje bukalne masti. Procedura je učinila da njene jagodice izgledaju mnogo izraženije i da se doda nova definicija njenoj vilici. U to vreme, Tajgen je smatrala da je to što se odrekla alkohola razlog za njen novi izgled.

Pored toga što je Tajgen podvrgnuta proceduri uklanjanja bukalne masti, njeno lice se tokom ovog vremena još više promenilo. Postojala je jasna razlika kada je procedura prvobitno obavljena, ali to nije ništa u poređenju sa načinom na koji ona sada izgleda.

Veliki deo razloga zašto Krisi izgleda tako drugačije na svojoj najnovijoj fotografiji sa porodičnog odmora na Havajima su njene obrve, što su joj mnogi u komentarima zamerili upitavši je kada će konačno biti zadovoljna svojim izgledom.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by chrissy teigen (@chrissyteigen)

U čemu je tačno problem?

Sada dolazimo do dela kada shvatamo da je Krisi uvek transparentna povodom svih zahvata kojima se podvgnula, pa čak i onda kada je njena porodica doživela tragediju. I tada je želela da podeli svoju tugu i bol sa svetom, pomoglo to njoj ili drugima, koji su se našli u sličnoj situaciji. Bilo kako bilo, svi su tada pružili podršku njoj i njenoj porodici, ali to je trajalo kratko. Onda kada se Krisi oporavila i počela da živi svoj život kao pre, ponovo je postala meta malicioznih komentara.

Poenta je da je Krisi osoba koja želi da dovede svoj izgled do savršenstva (šta god to za nju značilo) i nikada ne krije šta je uradila na svom licu ili telu, čak vrlo detaljno obrazloži šta je to na njoj novo. Bez obzira na to, Krisi biva napadnuta na mrežama zbog odluka koje svesno donosi i o kojima priča.

Šta to onda nama govori? Tražimo od zvezda da budu realne i iskrene kada budu upitane šta su to na sebi menjale, a onda sebi dajemo za pravo da im govorimo zašto im to ne valja i kako loše utiču na mlade ljude.

Ni Bela Hadid nije izuzetak

Uzmimo primer Bele Hadid, koja je bila meta svakojakih profila koji se bave pre i posle fotografijama poznatih, sve dok nije priznala da je operisala nos, ali ni to nije bilo dovoljno, već je kasnije bila osuđivana zbog toga što je to uradila sa samo 14 godina i zašto i dalje krije istinu o ostalim procedurama.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Arpanu Medical (@arpanumedical)

Diskusija oko transparentnosti u vezi sa operacijama nije nova stvar. Tačnije, prošle godine u Ujedinjenom Kraljevstvu, Agencija za standarde oglašavanja presudila je da influenseri moraju da navedu kada koriste filter za lepotu na svojim fotografijama, posebno onda kada se radi o fotografijama koje služe za promociju kozmetike ili šminke.

Stručnjaci priznaju da postoji direktna veza između filtera i nižeg samopoštovanja, ali i nižeg samopouzdanja i viših slučajeva telesne dismorfije, pa je teško ne razmišljati o tome šta to znači kada ovi filteri za ulepšavanje ožive uz pomoć kozmetičkih procedura.

Sada, čak i mnoge anonimne ličnosti na TikTok-u odlučuju da podele svoja lična iskustva sa plastičnom hirurgijom.

Začarani krug

Nema sumnje da postoji dodatni pritisak na poznate ličnosti da se pridržavaju nametnutih standarda lepote, pogotovo kada pomislimo na to kako su one predstavljene po tabloidima. Zatim, uzmite u obzir rodno zasnovane standarde lepote kojima žene podležu, što primorava žene (poznate ili ne) da nose teret transparentnosti o procedurama, i ništa se ne čini poštenim u nametanju i pritisku koji se na njih vrši onda kada se podvrgnu nekoj operaciji.

Druga stvar je kada se slavne ličnosti ne "otkrivaju". One mogu igrati ključnu ulogu u začaranom krugu nesigurnosti. Slavne ličnosti ćute o operacijama jer su nesigurne, ali onda njihovi rezultati dodatno podstiču nesigurnost mladih.

Istina, male su šanse da bilo ko od nas u potpunosti izađe iz ciklusa standarda lepote koji slavne ličnosti održavaju i kome su takođe podređene na neki način. Šanse da plastična hirurgija nestane u skorije vreme su ravne nuli, niti bi to nužno trebalo da se desi. Ona ima važne razloge postojanja, pitanje je samo načina primene.

Dakle, dokle god je situacija ovakva kakva jeste, trebalo bi da pozdravimo svaku ispovest naših omiljenih poznatih ličnosti i drugih uticajnih ličnosti po pitanju operacija.

Mi nismo ti koji određujemo, na osnovu toga da li je neko poznat ili ne, da li zaslužuje da bude izvrgnut ruglu, podsmevanju i zlim komentarima. Radeći i to, dajemo loš primer istim tim mladim nesigurnim osoba za čiju se nesigurnost po pitanju izgleda toliko brinemo.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota