• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Frizer otkriva kako da rešite problem masne kose: Trikovi koje vredi probati

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko spadate u one dame koje imaju problem sa vlasima koje se često maste, postoje jednostavni načini kako da rešite ovaj problem

  • 0
Sušenje kose, kosa, žena, maska za kosu, zamršena kosa Foto: Shutterstock

Većina žena muči muku sa suvom ili sa masnom kosom. Ukoliko spadate u one dame koje imaju problem sa vlasima koje se često maste, postoje jednostavni trikovi kako da rešite ovaj problem.

Ako počnete da perete kosu svaki dan, vaše vlasište će imati potrebu da stalno proizvodi sebum.

Tako zapravo završite u začaranom krugu potrebe pranja kose svaki dan kako ne bi izgledala masno i prljavo, objasnio je Paul Persival, frizer slavnih i suosnivač  frizerske kompanije "Percy & Reed".

- Ukoliko imate osećaj da ste već preduboko ušli u rutinu šamponiranja kose, pokušajte tu naviku polako da smanjujete kako bi se vlasište naviklo na promenu - dodao je.

Između pranja koristite šampon za suvo pranje. Nanosite ga kod korena vlasi kako bi apsorbovao višak ulja, znoja i nečistoća. Ako vam je koren kose preterano osetljiv, tad šampon za suvo pranje ne nanosite direktno na njega, već ga poprskajte po četki i počešljajte se.

- Takođe, izbegavajte korišćenje previše različiih vrsta proizvoda, jer će se nagomilavati na kosi i činiti je mnogo masnijom. Nakupljanje ostataka preparata može učiniti da vaša kosa izgleda baš masno. Izbegavajte proizvode koji sadrže silikone i sulfate - savetuje frizer.

Otkrio je još jedan trik.

- Posle pranja kosu uvek isperite hladnom vodom. To pomaže vlasištu i reguliše protok krvi - dodao je i napomenuo da je izuzetno važno suzdržavati se od stalnog dodirivanja kose rukama.

- Stalno dodirivanje kose, nošenje šešira ili naočara za sunce na glavi, takođe će kosu dodatno zaprljati - rekao je Persival.

Nezavisno od tipa kose i kože, postoje trikovi koji mogu da odlože pranje, a da kosa i dalje deluje sveže i čisto:

Perite kosu u ranije prokuvanoj, pa ohlađenoj vodi ili u destilovanoj vodi, savetuje on.

- Naime, voda sa česme je puna kamenca, što čini vlasi teškima. Takođe, temperatura vode za pranje kose bi trebalo da bude oko 38 stepeni Celzijusa.Umesto raznih ulja za hranjenje vlasi, na kosu radije nanesite sprej za nejno raščešljavanje. Ulja čine kosu težom i prljavijom. Ukoliko baš želite naneti malo hranjivog ulja, neka to bude samo na vrhovima i ne svaki dan - objašnjava stručnjak.

Kosa, frizura, žena, devojka, ogledalo Foto: Shutterstock

On savetuje da ne češljate i ne četkate kosu prečesto.

- Naime, prečesto četkanje, češljanje i diranje vlasi dovodi do pojačanog lučenja sebuma, što čini da kosa izgleda prljavo. Što češće umesto četke koristite češalj, jer ćete njim svakako manje podticati folikule na pojačani rad.Pokušajte što ređe na kosu da nanosite razne preparate za stilizovanje, jer oni u brže prljaju kosu, odnosno nečistoće se pojačano nakupljaju, pa ćete kosu morati češće da parete - navodi.

Persival kaže da prevrući fen ili pegla za kosu isušuju vlasi, pa će se iz vlasišta pojačano lučiti masnoće kako bi se koža zaštitila od vrućine.

- Zato, ne koristite uređaje za stilizovanje na maksimalnoj temperaturi već je smanjite. Povremeno uradite piling vlasišta, a idealno je koristiti one iz kućne radinosti napravljene od prirodnih sastojaka. Piling će sa vlasišta ukloniti mrtve ćelije i tvrdokornu prljavštinu, a ujedno će ojačati folikule i stimulisati rast kose - ističe stručnjak.

Video: Elegantno i praktično za vrele, letnje dane: Ovu prelepu frizuru napravićete u tri poteza

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota