• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naš doktor otkriva istine i zablude o liposukciji: Celulit se ne skida na hirurškom stolu

Vreme čitanja: oko 2 min.

- Procedura uklanjanja neželjenih masnih depoa sa stomaka, nadlatkica ili brade nije zamena za zdravu ishranu i vežbanje - kaže za Ona.rs doktor medicine, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije Igor Maljković

  • 0
Devojka, žena, moda, haljina, cvetna haljina Foto: Shutterstock

Pored toga što ne izgledaju estetski privlačno, salčići na stomaku mogu da ukažu i na zdravstvene probleme. U želji da ih eliminišu, mnogi se interesuju za odlazak na liposukciju, estetsku proceduru eliminisanja neželjenih depoa masnog tkiva.

Ali, ni ova procedura, kao ni mnoge druge iz oblasti estetske hirurgije, nisu namenjene baš svima, niti predstavljaju “čarobni štapić” sa neograničenim rokom trajanja.

Doktor medicine, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije Igor Maljković za Ona.rs govori o istinama i zabludama koje prate ovu intervenciju.

- Liposukcija nije metoda pomoću koje se zauvek uklanjaju masni depoi sa regije stomaka ili brade, niti je to metoda za uklanjanje celulita, kao što neki pogrešno misle - kaže dr Maljković za naš portal.

- Ona je preporučljiva osobama koje ni pored dijetetskog režima ishrane i vežbanja ne mogu da se reše izolovanih masnih naslaga koje im smetaju. Liposukcija nije dijeta, niti može da bude zamena za zdrav način života, ali može da bude od velike pomoći kad vežbanje i izmenjeni režim ishrane ne daju željene rezultate.

Žena tužna kilogrami debljina ogledalo Foto: Shutterstock

To se, prema rečima našeg sagovornika, najčešće javlja kod žena posle trudnoće i porođaja, kao i kod žena starijih od 40 ili 50 godina, kod kojih dolazi do prirodnih hormonskih promena koje prate starenje.

- Liposukcija daje najbolje rezultate kad žena ciljano izgubi kilograme koji joj smetaju, ali ne može da eliminiše višak između grudnog koša i struka, tj. kad ima osećaj ispražnjenog gornjeg dela abdomena koji i dalje ne izgleda onako kako bi ona želela. Kod muškaraca se ovaj problem javlja najčešće u predelu grudnog koša zbog upotrebe steroida, pa se masti talože u toj regiji - navodi dr Maljković.

Trajanje intervencije je individualno i zavisi od regije koja se tretira. Tako, liposukcija manjih regija poput podbratka traje oko 40 minuta, a većih kao što je stomak od dva i po do tri sata. Tehnike uklanjanja neželjenih masnih depoa su različite, a naš sagovornik ističe da rezultat uvek zavisi od stručnosti hirurga, a ne od metode.

dr Igor Maljković; foto privatna arhiva dr Igor Maljković; foto privatna arhiva

- Tokom liposukcije stomaka izvlači se do tri i po litra masnog tkiva. Veća količina izvlačenja masnog tkiva nije preporučljiva, jer se tokom ove intervencije paralelno gubi i krv, oko pola litra na tri litra masti - navodi sagovornik našeg portala.

Iako mnogi misle da je liposukcija bolna estetska intervencija, posebno po buđenju iz anestezije, jedino što pacijenti osećaju su malaksalost i slabost prolaznog karaktera.

Kad je reč o ožiljcima, oni su praktično nevidljivi. Dr Maljković objašnjava da ostaju ubodne rane koje vremenom zaceljuju, a žene posle ove intervencije mogu da idu i na masažu, i na limfnu drenažu, i na maderoterapiju. Dakle, regija tela koja je tretirana liposukcijom nije osetljiva na tretmane na koje žene najčešće odlaze da bi se rešile nagomilane tečnosti, odnosno celulita.

Iako može da bude od velike koristi u eliminisanju neželjenih masnih depoa, liposukcija nije metoda kojoj mogu da se podvrgnu svi. Dr Maljković ističe da osobe koje imaju poremećaj koagulacije i izrazitu malokrvnost nisu kandidati za ovu estetsku proceduru. Takođe, liposukciju ne bi trebalo raditi ni u vreme mesečnog ciklusa.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota