• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Uloga vitamina C u nezi kože lica: Sve što treba da znate pre nego što počnete da ga koristite

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pozitivni efekti ovog moćnog antioksidanta su brojni i vidljivi već posle tri meseca redovnog korišćenja

  • 0
nega kože, nega lica, nega, krema

Foto: Shutterstock

Prema podacima Google pretraživača, pitanje kakav efekat ima vitamin C u nezi kože lica postavlja se širom sveta svakih 30 sekundi u želji da se sazna čime je ovaj vitamin zaslužio ulogu vodećeg sredstva u borbi protiv starosti. Pre nego što ga uvrstite u vašu redovnu negu, evo šta sve treba da znate o efektima, načinu upotrebe kao i  o merama opreza.

- Vitamin C je jedan od najmoćnijih antioksidanata, što u prevodu znači da, neutrališući slobodne radikale, štiti našu kožu od štetnih uticaja spoljašnje sredine: sunca, zagađenja, duvanskog dima… - kaže dermatovenerolog dr Marija Stojančić i dodaje:

- Bezbedan je za skoro sve tipove kože, a spisak njegovih povoljnih efekata je izuzetno dug, zbog čega predstavlja osnovni sastojak u nezi kože. Vitamin C ujednačava ten i čini kožu blistavom tako što je posvetljuje i hidrira, smiruje crvenilo, ublažava izraženost tamnih krugova oko očiju i uklanja hiperpigmentacije (fleke). Osim toga, promoviše proizvodnju kolagena, čime smanjuje pojavu finih bora. Takođe štiti kožu od oštećenja izazvanih UV zracima, umiruje opekotine od sunca i ubrzava zarastanje rana, zbog čega je odličan saveznik i u borbi protiv akni.

Da bi se video pun efekat, naša sagovnica ističe da je potrebno i do tri meseca redovnog korišćenja (zavisno od preparata), ali vas svakako očekuje blistava i zategnutija koža ujednačenog tena.

Kako da uvedete ovaj vitamin u negu

- Ukoliko rešite da krenete sa korišćenjem vitamina C, najbolje bi bilo da prvo testirate potencijalnu preosetljivost na preparat – naglašava naša sagovornica.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dr Marija Stojančić (@dermatoloskinja)

- To ćete uraditi nanošenjem male količine preparata na kožu unutrašnje strane podlaktice i sačekati 24 sata. Ukoliko nema iritacija, možete početi sa korišćenjem, a najbolje je pratiti upustvo proizvođača o dinamici korišćenja. Najčešća sugestija je jednom dnevno, i to ujutru na čistu, suvu kožu. Na tržištu se mogu naći različite formulacije, a najpopularniji su serumi sa čistim vitaminom C. Različite formulacije menjaju njegovu jačinu i efekte na koži, a najbitnije je da je pH preparata niži od 3,5 da bi mogao da prodre kroz spoljni sloj kože.

Na pitanje da li vitamin sme da se koristi tokom cele godine u kombinaciji sa drugim preparatima, naša sagovornica odgovara:

- Apsolutno da! Smatra se za jedan od najbolje tolerisanih sastojaka, možete ga koristiti svakodnevno, a ukoliko imate osetljivu kožu ili primetite znake iritacije, proredite na svaki drugi dan. Ono što je bitno je da nakon vitamina C nanesenog ujutru, obavezno nanesete i hidrantnu kremu i fotoprotektivno sredstvo sa zaštitnim faktorom 30-50+. Sme se kombinovati i sa retinolom i sa niacinamidom, ali se morate pridržavati par osnovnih pravila. Kod kombinovanja sa retinoidima, bitno je koristiti ih u različito doba dana. Dok je vitamin C najbolje nanositi ujutru, retinoide treba nanositi uveče. Što se tiče kombinovanja sa niacinamidom, obratite pažnju da vremenski razmak između nanošenja bude najmanje 10 minuta, kako jedan drugom ne bi umanjili dejstvo. Vitamin C se najbolje kombinuje sa vitaminom E i B, feruličnom kiselinom, kao i sa hijaluronskom kiselinom – naglašava i savetuje dr Marija Stojančić.

Pažljivo sa čuvanjem proizvoda

Prema rečima naše sagovornice, bitno je voditi računa o pravilnom čuvanju proizvoda:

- Kako je l-askorbinska kiselina nestabilna, lako oksidira na vazduhu, a nepovoljno utiču i svetlost i visoka temperatura. Da bi sprečili da oksidira, pakovanje uvek zatvorite što jače i čuvajte ga na tamnom i suvom mestu. Nemojte ga čuvati u kupatilu jer su tu česte promene temperature i vlažnosti. Ukoliko je preparat potamneo ili promenio boju, vitamin C je najverovatnije oksidirao, te kao takav nije više u istoj meri delotvoran – upozorava dr Stojančić.

(Ona.rs/Tamara Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota