• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Laneno seme za negu kose i lica: 2 tretmana koja će vas podmladiti, a vlasima vratiti sjaj

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najinteresantnija komponenta lanenog semena je fitoestrogen, koji igra važnu ulogu u obnavljanju kose i kože

  • 0
nega kose laneno seme Foto: Shutterstock, Pixabay

Laneno seme se koristi u ishrani više od 6.000 godina, a zbog svojih zdravstvenih prednosti proglašeno je superhranom. Bogato je vlaknima i omega-3 masnim kiselinama, te ga zbog toga stučnjaci preporučuju kao idealnu namirnicu koja poboljšava zdravlje, ali koja ima važnu ulogu i u nezi kose i lica.

Seme lana pokazalo se kao izuzetan preparat za kosu, jer joj vraća sjaj i volumen, a isto važi i za kožu lica.

Najinteresantnija komponenta lanenog semena je fitoestrogen. Zahvaljujući fitoestrogenu dobijenom iz hrane, koža žene ostaje lepa i mlada, čak i u zrelom dobu. Fitoestrogeni čine kožu glatkom, elastičnom, aktiviraju procese obnavljanja i poboljšavaju strukturu kose i noktiju, piše 24mantra.

Maska za kosu

Lanene semenke su bogat izvor omega-3 masnih kiselina, koje su neophodne za zdrav rast kose. One neguju folikule i čine kosu jačom i manje sklonom oštećenjima. 

Za ovu masku potrebno vam je:

  •  šolja vode
  • dve kašike lanenog semena
  •  jedna kašičica meda
  • sok od pola limuna 
  • dve kašičice ricinusovog ulja

Šolju vode sipajte u šerpu i dodajte dve kašike lanenog semena. Pustite da proključa nekoliko minuta na laganoj vatri, dok lan ne otpusti svoj prirodni gel. Sklonite sa vatre i procedite gel od semena.

U dobijeni gel dodajte med, limunov sok i ricinusovo ulje. Sve dobro promešajte.

Kosu očešljajte i blago je pokvasite. Dobijenu masku nanosite na pramenove, deo po deo, vodeći računa da pokrijete čitavu dužinu kose. Preko svakog pramena kose nežno provucite ruke, a teme izmasirajte i ponovo kosu rasčešljajte. Masku ostavite da deluje 30 minuta, ali je nemojte vezivati kosu, savijati u peškir ili slično. 

Masku isperite mlakom vodom, kosu operite samo regenaratorom i osušite je prirodno. Za najbolje rezultate, ovaj tretman možete ponavljati jednom nedeljno. Kosa će biti ravna, glatka, mekana i nahranjena.

Lan, seme lana, laneno seme Foto:Pixabay

Maska za lice

Lanene semenke sadrže masnoće koje vraćaju mladalački izgled lica. Maske iz domaće radinosti sjajan su način da nahranite kožu i postignete blistav ten.

Za ovu masku potrebno vam je:

  • 1 kašika lanenog semena
  • voda

Stavite kašiku lanenog semena u činiju i prelijte ga trećinom šolje ključale vode. Mešajte nekoliko minuta i zatim prekrijte čistom krpom i ostavite da odstoji do nekoliko sati.

Procedite gel, pa ga nanesite na čisto lice i vrat. Ostavite masku da odstoji 15 minuta. Masku isperite mlakom vodom, pa nanesite hidratantnu kremu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota