• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

3 trika za zaštitu kose leti: Čuveni stilista otkriva kako da je sačuvate od hlora i soli

Vreme čitanja: oko 2 min.

Leto je pred nama i sve više vremena provodićemo u bazenima punim hlorisane vode, ali i na moru, zbog čega bi naša kosa mogla da trpi

  • 0
kosa, frizura, nega kose, devojka, lokne

Foto: Shutterstock

Tokom leta naša kosa je izložena hloru i soli zbog plivanja u bazenima i moru, a to može da dovede do njenog isušivanja i lomljenja.

Postoji nekoliko saveta koje možete da primenite kako biste bili sigurni da će vaša kosa ostati zdrava i posle kupanja i sunčanja.

Slavni stilista, stručnjak za kosu, Džastin Anderson otkriva nekoliko bitnih koraka za negu kose tokom leta.

1. Pripremite kosu za vodu

Iako je naknadna nega neophodna, možda ćete uspeti delimično da sprečite isušivanje vlasi ako pravilno pripremite kosu pre ulaska u bazen ili more. Anderson preporučuje da pronađete ulje za kosu i da ga nanesete na vlasi pre nego što zaronite.

Ako nemate pri ruci ulje, možete isprati vlasi svežom vodom. Cilj je da proverite da li je vaša kosa već hidrirana pre nego što je izložite hloru ili soli.

- Vaša kosa će prvo apsorbovati ulje ili slatku vodu, minimizirajući količinu hlora ili slane vode koju naknadno kosa upija - objašnjava Anderson.

2. Isperite kosu što pre posle plivanja

Budući da hlor i slana voda imaju moć da umanje hidrataciju, najbolje je kosu isprati što je pre moguće po izlasku iz bazena ili iz mora. Što duže so i hlor ostaju u kosi, to joj više štete. Osim što isušuju pramenove, takođe joj oduzimaju sjaj, što rezultira njenim lošim izgledom.

Kada perete kosu, vodite računa o proizvodima koje koristite. Ako imate plavu kosu, stilista preporučuje šampone namenjene za ove tonove kose, ali za posle plivanja.

Sušenje kose, kosa, žena, maska za kosu, zamršena kosa

Foto: Shutterstock

- Hlor definitivno može da izmeni boju, posebno kod plavuša i onih žena sa svetlom bojom kose - kaže Anderson, pa zato preporučuje korišćenje šampona za uklanjanje neželjenih tonova koji se mogu pojaviti kao posledica hlora.

Ukoliko imate kovrdžavu kosu, poželjno je udvostručiti hidrataciju. Naime, kovrdže su sklonije isušivanju, tako da ih je korisno dodatno hidrirati, na primer, adekvatnim maskama za kosu.

3. Hidratacija

Isperite hlor ili slanu vodu, očistite vlasi i operite ih, a zatim nastavite da koristite proizvode za hidrataciju koji se ne ispiraju. Pošto izađete ispod tuša, nanesite balzam koji se ne ispira i posegnite i za hidratantnim uljem.

Takođe, možete dodati i serum za vlasište. Lagano razmrsite kosu, jer vlasište može biti nadraženo od hlora i slane vode. Učinite to polako i nežno kako biste izbegli dodatno lomljenje ili iritaciju, piše MBG.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota