• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Opadanje kose: Ulja koja možete koristiti kod kuće i ojačati vlasi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stres, hormonski disbalans i nepravilna ishrana su najčešći uzroci opadanja kose

  • 0
Gubitak, opadanje kose, kosa

Foto: Shutterstock

Prekomerni gubitak kose kome se ne zna uzrok može da bude veliki problem kode žena kada je u pitanju njihovo samopouzdanje.

Opadanje možete donekle da smanjite izbegavanjem korišćenja određenjih proizvoda čiji sastojci možda izazivaju gubitak kose. Takođe je neophodno obratiti pažnju i na druga stanja koja nogu da dovedu do opadanja kose.

Nedostaci u ishrani

Moguće je da u vašoj ishrani nedostaju esencijalni hranljivi sastojci kao što su gvožđe, bakar, cink i proteini. Nedostatak vitamina D je još jedan uzrok gubitka kose. Da biste to izbegli, preporučljivo je da se što više sunčate - naravno, bezbedno!

Hormonski disbalans

Nakon 30. godine, žene mogu iskusiti hormonsku neravnotežu koja može uzrokovati gubitak kose. Ovo je obično uzrokovano prekomernom konverzijom dihidrotestosterona (DHT).

Problemi sa štitnom žlezdom

Ako štitna žlezda, koja se nalazi na prednjem delu vrata, proizvodi prekomernu ili nedovoljnu količinu tiroidnog hormona, onda se ciklus rasta kose može promeniti. Međutim, ako imate problema sa štitnom žlezdom, primetićete i druge simptome zajedno sa gubitkom kose, kao što su povećanje ili gubitak težine, osetljivost na hladnoću ili toplotu i promene u otkucajima srca. 

Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

Žene sa sindromom policističnih jajnika (PCOS) imaju hormonsku neravnotežu koja stvara više nivoe androgena od normalnog. Ovo često uzrokuje da kosa raste na licu i telu, dok kosa na glavi postaje tanja. PCOS takođe može dovesti do problema sa ovulacijom, akni i povećanja telesne težine.

Stres

Ekstremni stres može da izazove iznenadni gubitak kose koji može trajati nekoliko meseci. Minimiziranje stresa kroz vežbanje, meditaciju joge i masaže će smanjiti vaše šanse da doživite gubitak kose.

Kosa, opadanje kose

Foto: Shutterstock

Ulja koja vam mogu pomoći

Srećom, opadanje kose donekle možete da se kontroliše pomoću određenih kućnih lekova koji su prirodni i efikasni u očuvanju vlasi, prema pisanju Healthline.

1. Eterično ulje lavande

Lavanda je poznata po tome što ubrzava rast kose. Ima svojstva koja pomažu u stvaranju ćelija i smanjenju stresa. Istraživači su primetili da takođe pomaže u rastu kose. Dodatna prednost koja se nudi je da ima antimikrobna i antibakterijska svojstva, koja takođe pomažu u poboljšanju zdravlja vaše kože glave. Pomešajte 3 kašike ulja lavande sa uljem poput maslinovog ili otopljenog kokosovog ulja i nanesite ga direktno na vlasište. Ostavite da odstoji i potopite u kosu 10 minuta pre nego što je operete šamponom. Ovaj proces možete ponavljati nekoliko puta nedeljno.

2. Eterično ulje nane

Istraživanje sprovedeno sa uljem nane pokazalo je da ono povećava broj folikula, dubinu folikula i ukupan rast kose. Takođe pomaže u promovisanju rasta kose tokom faze rasta. Pomešajte dve kapi esencijalnog ulja mente sa bilo kojim osnovnim uljem po vašem izboru. Masirajte vlasište – ovo takođe deluje kao sredstvo protiv stresa, i ostavite da deluje pet minuta pre nego što temeljno operete kosu šamponom i balzamom.

Ulje, eterično ulje, ekstrakt

Foto: Pixabay

3. Eterično ulje ruzmarina

Osim rasta kose, ako želite da poboljšate i debljinu dlake, ulje za kosu od ruzmarina je odličan izbor za vas. Ima sposobnost da poboljša generisanje ćelija i deluje kao minoksidil sa manjim neželjenim efektima. Proces nanošenja ulja ruzmarina na kožu glave je isti kao i postupak nanošenja ulja lavande.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota