• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Manikir kod kuće: Kako najbrže i najsigurnije da osušite lak za nokte

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko vam se puta desilo da ste mislile da vam se lak osušio, a nedugo zatim ste videle reljef na svojim noktima

  • 0
Manikir Foto: Pixabay

Za većinu nas, manikir kod kuće je pravo maltretiranje, s obzirom na to da slobodno vreme često može da izgleda kao luksuz. Ali, to ne bi trebalo da znači da lakiranje noktiju treba da bude nešto što iziskuje previše vremena.

U ovom slučaju, nauka pritiče u pomoć. Naime, ispostavilo se da je hemijska reakcija razlog zašto prastari mit o tome da potapanje svežeg manikira u ledeno hladnu vodu zaista i funkcioniše.

Iako ideja o potapanju sveže nalakiranih noktiju u vodu zvuči kao iskušenje, isprobana metoda je zavladala društvenim mrežama.

Kako ovo funkcioniše?

Trik funkcioniše, ali tu ipak ima mesta za greške. Lak za nokte je polimer, što znači da nastaje hemijskom reakcijom. Dakle, kada lakirate nokte, dolazi do hemijske reakcije koja počinje da isparava rastvarače u laku, kada rastvarači nestanu, lak je suv.

Ali kada je vreme izuzetno toplo, ili ste u zagrejanoj prostoriji, toplota vašeg okruženja će smanjiti brzinu isparavanja rastvarača, što odlaže vreme sušenja i povećava vaše šanse da nokti dobiju brazde. Naravno, to znači da što je okolina hladnija, proces sušenja je brži. Iako tehnika ledene vode definitivno suši lak, još uvek je potrebno izdvojiti vreme za sušenje na vazduhu.

Sušenje manikira fenom – samo na najhladnijim i najnižim podešavanjima je odličan način da ubrzate vreme potrebno za sušenje.

Priprema je ključna

Izaberite veliku činiju koja je dovoljno velika za obe ruke i napunite je hladnom vodom. Zatim stavite šaku leda iz zamrzivača i ostavite činiju po strani.

Dok lakirate nokte, ne zaboravite da slojeve nanosite tanko, inače će vreme sušenja trajati predugo (čak i sa ovim trikom sa ledenom vodom) i držite se nanošenja oko dva sloja.

Kada završite, stavite dlanove na ravnu površinu i ostavite ih da se prirodno osuše dva minuta. Zatim umočite ruke u činiju sa ledenom vodom - ne zaboravite da prste držite razdvojene i dalje od ivica činije. Ostavite ruke potoplje još tri-četiri minuta i pustite da hemija učini svoje.

Kada vreme istekne, podignite ruke iz vode i ako na noktima ima kapljica vode, onda se lak osušio. Stavite mokre ruke, dlanovima nadole, na peškir i sačekajte još nekoliko minuta, još jednom proverite testom na dodir.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota