• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ciklična nega kože: Evo kako najbezbednije uvesti nove preparate u rutinu higijene lica

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova metoda vam omogućava da iskoristite sve prednosti moćnih aktivnih sastojaka, bez iritacija i osetljivosti

  • 0
nega kože, nega lica, nega, krema

Foto: Shutterstock

Određene greške pril negovanju kože ponekad je teško ispraviti. Sa toliko mnogo trendova lepote i inovacija proizvoda koje morate pratiti, jednostavna briga o vašoj koži može biti pomalo zastrašujuća. Nekolicina dermatologa na društvenim mrežama pokušava to da olakša, uključujući dr Vitni Bou, dermatološkinju.

Doktorka Bou svojim TikTok pratiocima često govori o prednostima "ciklične" nege kože, što dovodi do toga da mnogi ljudi sami isprobavaju metod i čak prave beleške kako bi bolje razumeli proces. O čemu je reč?

U suštini, ciklična nege kože vam pomaže da bolje iskoristite svoju noćnu rutinu nege kože tako što tome pristupate strateški u smislu kada je pravo vreme za korišćenje određenog proizvoda i koji proizvod ide posle kog.

Dr Bou objašnjava da na ovaj način podižete noćnu rutinu nege kože na viši nivo.

- To je jednostavan, ali neverovatno efikasan zaokret u nezi kože koji je bio izuzetno uspešan za moje pacijente, a sada i za hiljade mojih pratilaca na društvenim medijima. Omogućava vam da izvučete sve prednosti svojih moćnih aktivnih sastojaka, bez nedostataka, kao što su iritacija i osetljivost.

Proces je sledeći:

Noć 1 - Piling

Prve noći vršite piling.

- Odlučila sam se za hemijske proizvode za piling umesto oštrih fizičkih pilinga - kaže dr Bou. Odlični hemijski sastojci za piling uključuju alfa-hidroksi kiseline (AHA) i beta-hidroksi kiseline (BHA).

Noć 2 - Retinol

Sledeće noći koristite retinol. Retinoidi su jedan od najmoćnijih sastojaka koje treba uključiti u svoju rutinu "cikliranja" kože, kaže dr Bou. Međutim, ako pokušate da ih koristite prečesto ili ih kombinujete sa drugim potencijalno iritantnim sastojcima, na kraju ćete imati upalu, a ne rezultate. Zbog toga je najbolje koristiti retinol sam kao jedini sastojak za piling ili obnavljanje površine u vašoj rutini.

Treća i četvrta noć - Oporavak

Treće i četvrte noći vaša koža odmara, što je važno za zaštitu vaše barijere vlage.

- Prestanite sa pilingom kiselina i retinoida i dajte svojoj koži šansu da se oporavi. U noćima oporavka želite da se fokusirate na ishranu mikrobioma kože i obnovu kožne barijere, pa razmislite o hidrataciji i vlazi. Najbolje je koristiti sastojke kao što su hijaluronska kiselina, ceramidi i glicerin tokom noći oporavka.

Posle četvrte noći, vratite se na početak ciklusa i ponovite.

nega kože, nega lica, koža, lice

Foto: Shutterstock

 

Prednosti 

Ova praksa vam omogućava da iskoristite prednosti pilinga i retinoida bez preterivanja i izazivanja iritacije.

Jedan od znakova preterivanja je oštećena kožna barijera, što dovodi do toga da koža bude u stanju hronične upale niskog stepena. Ovo rezultira oštećenjem slobodnih radikala i oksidativnim stresom, ubrzavanjem procesa starenja, predispozicijom za osetljivu kožu i izbijanje, pa čak i pogoršanje hiperpigmentacije.

Prema dr Bou, možda ćete početi da vidite rezultate na svojoj koži nakon samo osam dana, što je dva puna ciklusa.

- Možete očekivati da ćete videti zdraviji sjaj i ukupan sjaj vaše kože, koaj bi trebalo da izgleda i da se oseća više hidriranom i da bude mekša na dodir - rekla je dr Bou.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota