• 0
 ≫ 

Zaštita od sunca nije nužna samo za telo: I kosa može biti oštećena UV zracima

 ≫ 

Tamnija kosa je otpornija od svetlije zbog melanina koji apsorbuje UV svetlost

  • 0
Kosa, plaža, devojka

Foto: Pexels

Ako postoji jedan proizvod čija je kupovina u poslednje vreme porasla zbog propagiranja njene važnosti, to je svakako krema za sunčanje. Kreme za sunčanje postoje duže nego što mislite - prva krema za sunčanje izmišljena je još 1938. godine, ali je tek sada postala komercijalizovana.

Sada, kada smo svi naučili da bez toga nikako ne izlazimo napolje, važno je napomenuti i ono što nam je svima promaklo, a tiče se zaštite od sunca. To bi bila zaštita kose, koja je podjednako važna, što je i logično, jer većina razloga zbog kojih je naša kosa oštećena mogu se pripisati suncu i štetnim UVA/UVB zracima.

Ako pogledate svoju kosu – nije li gornji sloj na prvi pogled kovrdžav i oštećen? Ispod su vlasi uvek glatke. To je zbog dugotrajnog efekta oštećenja od sunca. UV zraci oštećuju kutikulu koja čini zaštitni sloj oko omotača kose, što dovodi do više kovrdžanja, promene boje, ispucanih vrhova i lomljenja tokom vremena.

U suštini deluje kao blanš, pa čak i oštećuje keratin - protein koji se nalazi u kosi.

Stvari mogu postati još gore - kada plivamo (npr. oštećenje od hlora).

Ako stalno sušite, uvijate, peglate ili blajhate kosu, vaša kosa je lako podložna oštećenju od sunca jer, što je keratin više oštećen, lakše je da vaša kosa bude izložena UV zracima. Tamnija kosa je otpornija od svetlije zbog melanina koji apsorbuje UV svetlost.

foto Pixabay

foto Pixabay

Kako se zaštititi?

Serumi sa SPF-om i sprejevi za kosu su neki od najčešćih proizvoda koji se koriste u ovom slučaju.

Zaštitom od sunca možemo smanjiti štetu koju uzrokuju UV zraci. Nosite turban ili šešir oko kose kada ste na suncu. Pokrijte kosu kada plivate. Smanjite farbanje kose, zagrevanje kose ili tretmane kose - pogotovo pred leto.

Potražite vodootporne sprejeve za UV zaštitu, ulja/prajmere koji će zadržati vlagu i boju dok štite vašu kosu od toplote.

Skalp, posebno uz razdeljak ili tamo gde je kosa tanka, takođe može da izgori. Ne zaboravite da ga zaštitite.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lepota