• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Moćni retinol: Istine i zablude o omiljenom proizvodu dermatologa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kaže se da podstiče obnavljanje ćelija, stimuliše sintezu kolagena, briše sitne bore i umanjuje duboke, a vidne rezultate daje već posle tri meseca redovne upotrebe

  • 0
Retinol, nega lica, nega kože

Foto: Shutterstock

Svrstan među najefikasnija i najpopularnija sredstva u nezi kože lica, retinol je postao omiljeni proizvod među dermatolozima, kozmetičkim kućama i slavnim zvezdama. Da nije reč o prolaznoj popularnosti, te da ćemo se sa retinolom još dugo negovati, potvrđuje i magistar farmacije i specijalista kozmetologije Jelica Nikolić.

- Retinol predstavlja jedan od najboljih sastojaka za prevenciju starenja. Podstiče obnavljanje ćelija, stimuliše sintezu kolagena, ujednačava ten i posvetljuje hiperpigmentacije nastale kao posledica oštećenja kože od sunca ili akni. Povrh svega, umanjuje pojavu sitnih linija i izgled jako vidljivih dubokih bora.

Na tržištu se najčešće nalazi u obliku seruma, a kako upozorava naša sagovornica, prilikom odabira proizvoda sa retinolom važno je znati koncentraciju ove aktivne supstance kao i vrstu ambalaže u kojoj se nalazi jer od toga zavisi njegova stabilnost i efikasnost.

- Uvek treba početi sa niskom koncetracijom u opsegu od 0,1 odsto do 0,3 odsto, a vremenom se, kako se koža navikava na proizvod, prelazi na viši procenat. Neki od derivata vitamina A koji su registrovani kao lekovi koje propisuje dermatolog jesu potentniji, ali njihovo uvođenje zavisi od izmenjenog stanja kože koje ne spada u negu već u lečenje.

Kao i kod drugih kozmetičkih preparata i u upotrebi retinola savetuje se upornost - efekti ne dolaze preko noći, te se preporučuje kontinuriana upotreba od minimum tri do šest meseci. U razgovoru za Ona.rs Jelica Nikolić ukazuje na još jednan važan aspekt.

Retinol, nega lica, nega kože

Foto: Shutterstock

- Kako bismo izbegli ili smanjili potencijalne neželjene efekte, retinol treba uvesti postepeno u rutinu nege. Uvek preporučujem shemu koja podrazumeva upotrebu jedom do dva puta nedeljno tokom prve nedelje, kao i dva do tri puta tokom druge i treće nedelje korišćenja. Tokom ovog perioda treba pratiti stanje i izgled kože, pa na osnovu toga odlučiti o daljem intenziviranju upotrebe proizvoda. Jako je važno naglasiti da se retinol ne uvodi ukoliko je kožna barijera oštećena!

Među brojnim informacijama u vezi sa ovim moćnim kozmetičkim proizvodom prisutne su i one neosnovane, koje mogu dovesti u zabludu. Među njima je i ta da je retinol efikasan samo posle 50. godine starosti, te da sa njegovim korišćenjem ne treba početi ranije. Međutim, iako ne postoji zvanična starosna granica za upotrebu retinola, njegovo uključivanje u rutinu nege je, kako kažu eksperti, opravdano već oko 25. godine života, kada počinje da se smanjuje stvaranje kolagena. Podjednako neosnovana je i tvrdnja da se retinol ne sme koristiti preko leta.

- Upotreba retinola ne mora da se obustavi tokom leta ukoliko postoji adekvatna zaštita kože od sunca, dodatna zaštita u vidu kapa, šešira i naočara i intezivna hidratacije kože – naglašava Jelica Nikolić.

(Ona.rs/Tamara Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota